10114 mrt '15 00:36Aangepast op 14 mrt '15 07:48

Van der Garde niet in actie in GP Australië

Auteur: ANP Nieuws

MELBOURNE (ANP) - Giedo van der Garde komt zondag niet in actie tijdens de Grand Prix van Australië.

EPA
EPA

De Nederlandse coureur heeft zaterdag via Facebook laten weten uit respect voor de sport afstand te doen van zijn stoeltje bij Sauber, waar hij contractueel recht op heeft, voor de openingsrace van het seizoen in de Formule 1. Eerder op zaterdag troffen Van der Garde en Sauber een schikking.

,,Uit respect voor de belangen van de autosport en de Formule 1 in het bijzonder, heb ik besloten mijn recht om te racen in de Grand Prix van Melbourne op te geven'', aldus Van der Garde. ,,Dat is een moeilijke beslissing voor me, maar ik respecteer de belangen van de autosportfederatie FIA, de renstal Sauber en zijn coureurs Felipe Nasr en Marcus Ericsson.''

De 29-jarige coureur en Sauber hadden een conflict over de positie van de Nederlander bij de renstal. De coureur zei contractueel recht op te hebben op één van de twee stoeltjes als wedstrijdrijder voor dit seizoen. Daarin kreeg hij tot tweemaal toe gelijk van de rechters in Australië, nadat een Zwitsers tribunaal eerder ook al in zijn voordeel had gesproken. Sauber was van mening dat het Van der Garde tot niets verplicht is.

Schikking

De rechtbank in Melbourne oordeelde vrijdag bij een derde zitting dat Van der Garde en Sauber eerst onderling tot een oplossing voor het geschil moesten komen. Mochten de partijen er niet uitkomen, dan zou het Supreme Court zaterdagochtend 10.00 uur (Australische tijd) opnieuw een uitspraak doen. Zover kwam het niet, omdat Van der Garde en Sauber een schikking troffen.

De precieze inhoud van die schikking is niet bekendgemaakt. Volgens Van der Garde is dat nog onderwerp van gesprek. ,,Mijn management zal begin volgende week met Sauber verder praten om gezamenlijk een acceptabele oplossing te vinden voor de huidige situatie'', schreef Van der Garde. ,,Ik ben er zeker van dat er een oplossing komt. Als het zover is, dan laat ik dat weten.'' Van der Garde sluit niet uit dat hij in de toekomst wel het stoeltje gaat opeisen waar hij ook volgens de rechters recht op heeft. De tweede race van dit seizoen is over twee weken in Maleisië.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen