10110 mrt '15 18:04Aangepast op 10 mrt '15 19:06

Zware straf voor presidentszoon Dino Bouterse

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - Dino Bouterse, de zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, heeft in New York 16 jaar en 3 maanden gevangenisstraf gekregen voor drugs- en wapenhandel en het verschaffen van valse paspoorten.

ANP
ANP

,,Zijn hebzucht nam de overhand”, zei de rechter.

De rechter had Bouterse (42) dertig jaar tot levenslang kunnen geven, maar hield het bij 195 maanden. De Amerikaanse aanklager had beweerd dat Bouterse de Libanese terreurgroep Hezbollah zou hebben geholpen bij het het beramen van aanlagen op de Verenigde Staten. Bouterse zou Hezbollahleden wapens gaan verschaffen. Maar de rechter ging daar niet in mee. ,,Het is niet bewezen dat met deze wapens een aanslag op Amerika zou worden gepleegd.''

,,Een zware straf'', aldus de advocaat van Bouterse na de rechtszaak. Dino Bouterse, die in de rechtszaal verscheen in zijn gevangenispak, leek opgelucht. Hij stak na de uitspraak zijn duim op naar zijn moeder en salueerde naar zijn familie op de publieke tribune.

Kinderen

,,Denk alsjeblieft aan mijn elf prachtige kinderen in de leeftijd van twee tot negentien jaar, die niet zullen opgroeien met een vader'', zei Bouterse in zijn slotpleidooi tegen de rechter. ,,Ik schaam me diep voor wat ik deed. Ik zal mijn tijd in de gevangenis nuttig gebruiken en zal landbouw gaan studeren zodat ik straks als ik vrijkom, voor mijn familie kan zorgen.''

Dino Bouterse werd in augustus 2013 op verzoek van de Verenigde Staten opgepakt in Panama, waar hij een afspraak had met twee undercoveragenten die zich voordeden als leden van Hezbollah. Hij had valse Surinaamse paspoorten laten maken en zelf ondertekend voor de twee Hezbollahleden, en sprak met hen over de mogelijkheid voor Hezbollah om een trainingskamp in Suriname op te zetten.

Drugsdeal

Ook sprak hij met hen over een drugsdeal. Bouterse zou 450 kilo cocaïne naar Amerika kunnen laten smokkelen en zou wapens leveren voor leden van Hezbollah.

Sinds augustus 2013 verblijft Dino Bouterse in het Metropolitan Correction Center, een gevangenis midden op Manhattan. Zijn advocaat heeft bij de rechter een verzoek neergelegd voor overplaatsing naar een gevangenis in Miami (Florida) zodat Bouterses familie hem makkelijker kan bezoeken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen