10121 nov '15 21:43

Ajax wint eenvoudig van SC Cambuur

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De bestuurlijke onrust bij Ajax heeft vooralsnog geen invloed op de resultaten van het eerste elftal.

EPA
EPA

De koploper van de eredivisie won zaterdagavond voor eigen publiek met speels gemak van een pover SC Cambuur (5-1).

Ajax besliste de ongelijke ontmoeting met de nummer voorlaatst van de ranglijst al voor rust (4-1). De harde supporterskern van de Amsterdamse vereniging zag de doelpunten niet in het stadion. De tribunes van de F-side en VAK 410 bleven in de eerste helft leeg. De luidruchtige fans wilden zo aangeven dat ze genoeg hebben van de maar voortdurende machtsstrijd tussen de beleidsmakers van hun favoriete club.

Bij veel supporters op overige tribunes schoot de boycot in het verkeerde keelgat. Zij floten afkeurend op hun vingers toen de tribunes van het zuidzijde van het stadion na rust alsnog redelijk vol stroomden. Niet alleen de bestuurders van Ajax zijn verdeeld, kennelijk ook de supporters.

Hoekschoppen

Na afloop van een week dat de in de clubleiding teleurgestelde Johan Cruijff zijn vertrek aankondigde als adviseur hoefde Ajax niet heel goed te voetballen om SC Cambuur te verslaan. Drie van de vier doelpunten voor rust werden ingeleid door een hoekschop van Nemanja Gudelj. Joël Veltman en Arek Milik kopten raak op aangeven van de Serviër. Davy Klaassen trof doel nadat hij de bal na een corner zo voor zijn voeten zag belanden. De aanvoerder verzilverde ook nog een afgemeten voorzet van Kenny Tete.

Ajax verdedigde af en toe slordig op het nog steeds glibberige speelveld in de ArenA. Zo kreeg Sander van de Streek alle ruimte om zijn ploeg op 1-1 te koppen. Wessel Dammers knikte ook nog op de lat. Zonder de geblesseerde Anwar El Ghazi, Riechedly Bazoer en Daley Sinkgraven was Ajax in de tweede helft lief voor de bezoekers uit Leeuwarden.

Trainer De Boer gunde publiekslieveling John Heitinga een invalbeurt. Lasse Schöne beleefde als invaller zijn honderdste competitieduel voor Ajax en ook het Tsjechische talent Vaclav Cerny kreeg speeltijd. Amin Younes liet de score nog iets hoger oplopen. De Duitser maakte het vijfde en laatste doelpunt van zijn ploeg die na dertien competitiewedstrijden een doelsaldo van 36 doelpunten en zeven tegentreffers heeft opgebouwd.

Gerelateerde artikelen