10129 sep '15 15:00Aangepast op 29 sep '15 17:26

'Mogelijk wet aanscherpen tegen geweld azc's'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is bereid eventueel de wet aan te scherpen om geweld in asielzoekerscentra te voorkomen en strenger te bestraffen.

ANP
ANP

Dat bleek dinsdag in het vragenuurtje, waar staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) antwoord gaf op vragen van Kamerleden.

Dijkhoff zei dat het nu al mogelijk is om asielzoekers een verblijfsvergunning te weigeren als zij gewelddadig zijn geweest en daarvoor zijn veroordeeld. Het intrekken van een verblijfsvergunning is ook mogelijk.

Maar een flink deel van de Kamer wil een hardere opstelling tegen geweld in azc's. Dijkhoff was het daar mee eens. ,,Het signaal moet zijn dat als je je hier misdraagt je je asielkansen ernstig in gevaar brengt en er eigenlijk geen plek voor je is.''

Incidenten

Dijkhoff voelt er niet voor om christenen en moslims van elkaar te scheiden in de opvangcentra, zoals in Duitsland wordt overwogen en ook door de Nederlandse Politie Bond is bepleit. Wie geweld in eigen land ontvlucht en hier komt voor veiligheid en vrijheid moet zich simpelweg houden aan de Nederlandse normen en waarden en de Nederlandse wet, aldus Dijkhoff. Dat betekent ook dat je respect hebt voor de geloofsbeleving van een ander.

Hij zei ook dat er op plekken waar veel mensen op elkaars lip zitten, altijd spanningen ontstaan. Incidenten moeten gemeld worden, maar het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak van een vechtpartij was. Bij een opstootje wordt de dader overgeplaatst naar een andere locatie.

In antwoord op vragen van de SP zei Dijkhoff dat hij geen aanwijzingen heeft dat er in asielzoekerscentra veel meer geweld plaatsvindt dan elders in de samenleving.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen