10121 apr '15 14:52Aangepast op 21 apr '15 15:16

Samsom: overleg gaat goede kant op

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het coalitieoverleg tussen VVD en PvdA over de opvang van illegalen ,,gaat nu echt de goede kant op''.

ANP
ANP

Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom dinsdag nadat de top van de regeringspartijen opnieuw over de kwestie had overlegd in het Torentje van premier Mark Rutte.

Samsom zei dat hij hoopvol gestemd is. Hij denkt niet dat de partijen er dinsdag al uitkomen, omdat ze deze dag niet meer bij elkaar komen. Ze willen woensdag verder praten. ,,Het kan ook nog tot het einde van de week duren, maar we hebben voortgang geboekt. Dus ik ben inderdaad optimistischer'', zei Samsom.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra klonk iets terughoudender. Volgens hem hebben de partijen vooruitgang geboekt. Maar op het laatst is het ook het moeilijkst om te kijken waar de verschillen zitten en of de partijen eruit kunnen komen, zei hij. ,,Het is niet uitzichtloos, maar we zijn er ook nog niet'', aldus Zijlstra. ,,We zijn een heel eind. Maar gezien de complexiteit van het onderwerp ben je pas bij de finish als je er echt overheen gereden bent. Dat punt hebben we nog niet bereikt.''

Asscher

Vicepremier Lodewijk Asscher sprak na afloop van het overleg van een goede sessie. De PvdA'er kon niet zeggen hoe lang de partijen nog nodig hebben om tot een oplossing te komen. ,,Het zal niet langer duren dan nodig is. We hebben deze tijd helaas wel nodig. Het is een ingewikkelde kwestie en wij vinden het belangrijk die goed op te lossen, dus daar moet je de tijd voor nemen'', zei Asscher.

Niemand wilde iets kwijt over de inhoud van het compromis dat op tafel ligt. VVD en PvdA praten al een week over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal in Nederland verblijven. De twee partijen zijn het daarover tot nog toe faliekant oneens. De PvdA wil illegalen een vorm van basisopvang bieden, de VVD is daartegen. De liberalen vrezen dat illegalen dan nooit meer vertrekken en dat opvang meer asielzoekers aantrekt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen