10115 mrt '15 15:01Aangepast op 15 mrt '15 15:24

VS willen Assad dwingen tot onderhandelingen

Auteur: ANP Nieuws

SHARM EL-SHEIKH (ANP/RTR) - De Verenigde Staten willen de Syrische president Bashar al-Assad dwingen om terug te keren naar de onderhandelingstafel, om over diens positie te praten.

EPA
EPA

Dat heeft John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zondag laten weten in een interview bij nieuwszender CBS. De VS onderzoeken volgens hem momenteel de mogelijkheden om Assad meer druk op te leggen.

Washington heeft er lang op aangedrongen dat Assad af moet treden, ongeacht of dat na diplomatiek overleg zou gebeuren. Die druk verminderde toen Syrië en de VS in de islamitische terreurbeweging IS een gezamenlijke vijand kregen. Kerry is nu van mening dat er middels onderhandelingen een oplossing moet worden gevonden voor het conflict in Syrië.

,,Uiteindelijk moeten we overleggen'', aldus Kerry. Hij wilde niet zeggen hoe de VS van plan is de druk op Assad op te voeren, maar verklaarde wel de steun van andere landen voor dat plan te hebben. ,,Wat we willen bereiken is dat hij komt en dat we tot een oplossing komen. Hij kan er vanuit gaan dat we de druk op verschillende manieren op kunnen en gaan voeren.''

De burgeroorlog in Syrië duurt zondag precies vier jaar. Op 15 maart 2011 begonnen de protesten tegen het regime van Assad. Sindsdien zijn er zeker 220.000 mensen om het leven gekomen en miljoenen mensen op de vlucht geslagen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen