1013 jun '15 10:45Aangepast op 3 jun '15 15:02

ACM: NS-top wist van aanbestedingsfraude

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De top van zowel NS als dochterbedrijf Abellio Nederland wist van het gesjoemel van het spoorbedrijf rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

ANP
ANP

Dat schrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een woensdag gepubliceerd rapport.

De ACM oordeelde in maart al dat de NS zich bij de aanbesteding in Limburg niet aan de regels heeft gehouden. Het bedrijf speelde concurrentiegevoelige informatie van Arriva en Veolia door aan Abellio, dat ook aan de aanbesteding meedeed. Daarmee heeft het de wet overtreden.

De toezichthouder benadrukt dat dit niet het werk was van een individuele NS-medewerker en evenmin een op zichzelf staand incident vormt. ,,De bestuurlijke top van zowel Abellio Nederland als NS bleek op de hoogte van de concurrentiegevoelige informatie van Arriva en Veolia, ondanks dat dit op de hoorzitting door de vertegenwoordigers van NS expliciet meerdere keren is ontkend'', staat in het rapport.

Achterstand

,,NS heeft haar concurrent Veolia in aanloop naar de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg bewust op achterstand gezet'', zegt ACM-bestuurslid Henk Don. ,,Het gedrag van NS heeft het concurrentieproces gefrustreerd. Dat gaat ten koste van de reiziger en de belastingbetaler.''

Aanvankelijk werd het ov in Limburg gegund aan Abellio. Maar de provincie kwam daarop terug toen bleek dat Abellio het spel niet eerlijk had gespeeld. Dinsdag werd de gunning door de provincie uiteindelijk toegewezen aan Arriva, een andere concurrent van NS.

In het rapport laat de ACM zich nog niet uit over machtsmisbruik of mogelijke andere overtredingen van de NS. Het onderzoek daarnaar is nog niet afgerond. Vorige week nog zijn in dat kader bedrijfsbezoeken afgelegd bij NS en zijn regionale dochters Qbuzz en Abellio. De toezichthouder beslist daarom later over het opleggen van eventuele boetes.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen