1014 aug '15 17:23Aangepast op 4 aug '15 22:46

IAAF distantieert zich van dopingverhalen

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - De wereldatletiekbond IAAF heeft zich dinsdag in een officiële verklaring gedistantieerd van publicaties waarin wordt gesteld dat bij een groot aantal toppers in de atletiek tussen 2001 en 2012 sprake is geweest van doping.

ANP
ANP

Uit gelekte informatie publiceerden onder meer de Sunday Times en de Duitse tv-zenders ARD en WDR cijfers waaruit bleek dat in die periode bij achthonderd atleten afwijkende bloedwaarden waren geconstateerd die zouden kunnen wijzen op gebruik van verboden middelen.

De IAAF noemt de publicaties ,,sensatiebelust en verwarrend'', met de toevoeging dat er geen bewijs is dat de atleten positief zijn getest. Dat zou zelfs juridische consequenties kunnen hebben, dreigde de bond. Deze veroordeelt de publicatie ook omdat het gaat om vertrouwelijke, medische informatie. De IAAF geeft toe dat er in sommige landen werk aan de winkel is in de strijd tegen doping, maar acht zich ook geroepen ,,al het nodige te doen de eigen rechten en die van de sporters te beschermen.''

De strategie van de IAAF doet denken aan eerdere discussies over het gebruik van verboden middelen en methoden in de atletiek. In de verklaring wordt gewezen op de succesvolle introductie van het biologisch paspoort, op grond waarvan meer atleten zijn geschorst wegens bedrog dan bij welke andere sportbond ook. De bewering dat er nooit iets is gedaan met de verdachte bloedwaarden van jaren geleden noemt de bond ,,foute journalistiek en valse voorstelling van zaken''.

De IAAF riep een eigen studie uit 2011 in herinnering waarin op een aantal punten precies hetzelfde staat als waarmee de ARD nu komt, onder meer ten aanzien van de grootste probleemlanden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen