10124 apr '15 17:52

Kapitein asielschip blijft vastzitten

Auteur: ANP Nieuws

CATANIA (ANP) - De vermeende kapitein van het schip met vluchtelingen dat zondag kapseisde op de Middellandse Zee, blijft vastzitten.

Mohammed Ali Malek (L). EPA
Mohammed Ali Malek (L). EPA

Dat bepaalde een Italiaanse rechtbank vrijdag. De 27-jarige Tunesiër Mohammed Ali Malek wordt verdacht van moord en mensensmokkel. Er kwamen zo'n achthonderd mensen om het leven bij de bootramp

Malek ontkende vrijdag dat hij de leiding had over het schip. Hij verklaarde zelf ook vluchteling te zijn, net als de rest van de passagiers. De Tunesiër is door een bemanningslid aangewezen als degene die de leiding had over het schip. Malek toonde volgens ooggetuigen weinig emoties tijdens de zitting achter gesloten deuren in het Italiaanse Catania.

Ook de 25-jarige Syriër Mahmud Bikhit blijft in hechtenis, bepaalde de rechter. Hij zou als bemanningslid zijn meegevaren en wordt verdacht van het meewerken bij illegale immigratie. Volgens Bikhit was Malek inderdaad de kapitein van het schip, maar was hijzelf een van de migranten.

Het overvolle schip sloeg volgens eerdere getuigenverklaringen om nadat het vaartuig tegen een vrachtschip was gevaren dat te hulp was geschoten. Volgens de aanklager veroorzaakte Malek de botsing. De boot raakte uit balans toen de passagiers allemaal naar een kant van het schip vluchtten in de hoop gered te worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen