10112 mrt '15 12:39

EP wil internationaal onderzoek moord Nemtsov

Auteur: ANP Nieuws

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement (EP) wil een internationaal, onafhankelijk onderzoek naar de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov.

EPA
EPA

De internationale mensenrechtenorganisatie Raad van Europa of de Verenigde Naties zouden kunnen assisteren bij een ,,juist en onafhankelijk'' onderzoek, opperden de parlementariërs in een donderdag aangenomen resolutie.

De parlementariërs maken zich zorgen over het groeiend aantal onopgeloste politiek gemotiveerde moorden, het gebrek aan persvrijheid en het verder groeiende ondemocratische klimaat in Rusland. In deze sfeer is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om gedegen onderzoek te doen naar de moord op Nemtsov. Veel parlementariërs vrezen dat wel de daders, maar niet de opdrachtgevers gestraft zullen worden.

Het EP veroordeelde de moord scherp en bestempelde de aanslag politiek gemotiveerd. ,,Het lijk van Boris voor het Kremlin was een duidelijke boodschap die iemand ons wilde geven'', verwoordde een Vlaamse Europarlementariër het in een debat hierover. Veel Europarlementariërs eerden Nemtsov voor zijn strijd voor een open en democratisch Rusland. VVD-Europarlementariër Hans van Baalen noemde Nemtsov ,,iemand die van Rusland een betere plek wilde maken''.

Het EP is tevens bezorgd over het feit dat Rusland niet meewerkt aan het internationale onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. Alle inzittenden, onder wie zeer veel Nederlanders, kwamen om. Aan de daders mag geen amnestie worden gegeven, benadrukt het EP.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen