10120 apr '15 15:13

Vakbond wil plaats bij commissarissen banken

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De FNV wil dat vakbondsbestuurders een plek krijgen in de raad van commissarissen van banken en verzekeraars.

ANP
ANP

Op die manier hoopt de vakbond meer grip te krijgen op het beloningsbeleid in de financiële sector, maakte FNV-bestuurder Carla Kiburg maandag bekend.

Aanleiding van het plan is de recente commotie over salarisverhogingen bij de top van ING en ABN AMRO. De vakbond was fel tegen die besluiten en zoekt manieren om dit in toekomst voor te zijn.

In Scandinavische landen is het al heel gebruikelijk dat bonden deel uit maken van het interne toezicht van bedrijven, stelt Kiburg. Ze wil in gesprek met de politiek in Den Haag om te kijken of dat in Nederland ook in de wet geregeld kan worden. De vakbondsvrouw onderzoekt daarnaast de mogelijkheid om speciale ethische commissies in het leven te laten roepen binnen de banken en verzekeraars. Daarin zouden de bonden ook zitting kunnen nemen.

Salarisverhogingen

Er bestaan nu al wel zogenoemde werknemerscommissarissen. Die worden voorgedragen door de ondernemingsraad van een bedrijf. FNV wil echter een stap verder gaan.

Onder de bevolking heerst grote afkeer tegen het opschroeven van de lonen van topbestuurders in de financiële wereld, constateert de bond. ,,Niet alleen omdat tegelijkertijd medewerkers worden ontslagen en zij al jaren nauwelijks salarisverhoging hebben gekregen. Maar ook omdat velen de financiële sector medeverantwoordelijk houden voor de economische crisis. Het voelt onrechtvaardig.''

Uit onderzoek in opdracht van FNV blijkt dat bijna vier op de vijf Nederlanders wil dat de nieuwste salarisverhogingen van topbestuurders van banken en verzekeraars worden teruggedraaid. Aan de peiling die werd uitgevoerd door het bureau Motivaction deden meer dan 1000 Nederlanders mee.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen