10117 apr '15 11:13

China bouwt vliegveld op bevochten eilanden

Auteur: ANP Nieuws

PEKING (ANP) - Met de bouw van een militair vliegveld op een van de Spratly-eilanden laat China er geen discussie over bestaan van wie de eilanden zijn.

EPA
EPA

Op satellietbeelden van afgelopen maart is te zien hoe de Chinezen hard werken aan het vliegveld op het Fiery Cross Reef, meldde de South China Morning Post vrijdag.

De Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee zijn al decennia inzet van gekibbel en soms zelfs een militair treffen tussen Vietnam en China. Ook de Filipijnen, Maleisië, Brunei en Taiwan maken echter aanspraak op de eilandjes en riffen.

Eerder dit voorjaar bleek al dat de Chinezen in hoog tempo werken aan het opspuiten van een eiland op zo'n rif. De omliggende landen en de Verenigde Staten zijn daar bezorgd over, want ook dat eiland zou groot genoeg kunnen worden om er een militair vliegveld op te kunnen bouwen.

Verenigde Staten

De VS maakt zich naar eigen zeggen vooral druk om de ,,vrede en veiligheid in de Zuid-Chinese Zee''. Het punt is echter vooral dat de Chinezen met de bases op de afgelegen eilanden vooral meer militaire druk kunnen uitoefenen in een gebied waar jaarlijks voor 4,6 biljoen euro aan handel in de vorm van scheepvaartverkeer doorheen gaat. De Verenigde Staten overheersen de scheepsroutes op de wereld met hun marine, maar de Chinezen kunnen met de bases die positie in de Zuid-Chinese Zee aan het wankelen brengen.

China noemt de landwinning echter een natuurlijk fenomeen en noemde het even natuurlijk dat het nieuwe Chinese grondgebied militaire infrastructuur zou bevatten. ,,Er moet geen illusie zijn dat iemand eenzijdig een status quo kan aangaan met China, of de Chinese soevereiniteit zomaar kan tarten'', aldus de Chinese ambassade in de VS.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen