10130 apr '15 12:01Aangepast op 30 apr '15 18:29

Salafisten gepakt, terreuraanslag verijdeld

Auteur: ANP Nieuws

FRANKFURT (ANP) - Een arrestatieteam van de Duitse politie heeft in het plaatsje Oberursel twee salafisten opgepakt die mogelijk een aanslag voorbereidden.

EPA
EPA

Het tweetal werd in de nacht van woensdag op donderdag van het bed gelicht. Bij huiszoeking vonden agenten onder meer een pijpbom, honderd scherpe patronen en delen van een automatisch wapen. Ook hadden de verdachten een grote hoeveelheid chemicaliën in huis waarmee een bom in elkaar gezet kon worden.

Volgens het Openbaar Ministerie in Frankfurt gaat het om een 35-jarige Duitser van Turkse afkomst en een Turkse vrouw van 34 jaar. Het zou gaan om een echtpaar, meldde de krant Die Welt Zij zouden salafistische moslims zijn, voorstanders van een terugkeer naar de 'zuivere' islam uit de beginjaren van de godsdienst. De man heeft banden gehad met een groep die in 2007 aanslagen voorbereidde en is in het verleden herhaaldelijk met justitie in aanraking geweest.

De politie zou de twee op het spoor zijn gekomen doordat de vrouw onder een valse naam in een bouwmarkt 3 liter van het chemische middel zuurstofperoxide kocht dat voor de productie van een bom kan worden gebruikt. Het middel wordt normaliter gebruikt voor het schoonmaken van tuinvijvers. Drie liter is genoeg voor tientallen vijvers.

Waakzaam

Concrete plannen voor een aanslag zijn er vooralsnog niet gevonden, maakte het Openbaar Ministerie donderdag bekend. De inval was preventief bedoeld. Op 1 mei zijn er in de regio tal van activiteiten waar veel publiek op afkomt.

Mogelijk wilde het echtpaar een aanslag plegen op de wielerwedstrijd Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt. Die wedstrijd, die tot 2008 bekendstond als Rund um den Henninger-Turm, wordt vrijdag gereden. De 35-jarige man zou zich de afgelopen dagen herhaaldelijk hebben opgehouden langs het parcours, dat ook door Oberursel voert. ,,De verdenkingen werden daarom sterker'', aldus een topman van het OM.

Politici reageerden tevreden en opgelucht. De arrestaties in Hessen zijn ,,het bewijs voor het effectieve optreden van de veiligheidsdiensten'', aldus minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière. Het toont ,,dat we waakzaam zijn en ons kunnen verdedigen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen