1015 mei '15 18:28Aangepast op 5 mei '15 20:00

Mike Huckabee doet gooi naar presidentschap

Auteur: ANP Nieuws

HOPE (ANP) - Oud-gouverneur Mike Huckabee van de staat Arkansas doet mee aan de strijd om de Republikeinse kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar.

EPA
EPA

Dat heeft hij dinsdag bekendgemaakt.

De 59-jarige conservatieve politicus en predikant Huckabee maakte zijn kandidatuur bekend in de plaats Hope in Arkansas, waar hij net als de Democratische oud-president Bill Clinton is geboren. Hij was van 1996 tot 2007 gouverneur van Arkansas. Clinton vervulde die functie van 1983 tot 1992. In dat laatste jaar werd hij tot president van de Verenigde Staten gekozen.

Huckabee heeft de afgelopen jaren aan zijn bekendheid gewerkt als presentator van een veelbekeken praatprogramma. Het is niet voor het eerst dat hij een gooi naar de Republikeinse kandidatuur doet. In 2008 won hij verrassend de eerste voorverkiezing, in de landbouwstaat Iowa, en won daarna nog in acht staten, waarvan vijf in het zuiden. Toen hij tweede was geworden in de eveneens zuidelijke staat South Carolina, trok hij zich wegens geldgebrek terug. John McCain werd toen de Republikeinse kandidaat bij de presidentsverkiezingen. Die verloor toen van de huidige president, Barack Obama.

Concurrentie

Huckabee moet het opnemen tegen onder anderen de senatoren Marco Rubio, Ted Cruz en Rand Paul die zich eerder voor de Republikeinse kandidatuur meldden. De afgelopen dagen kwamen daar de gepensioneerde neurochirurg Ben Carson en Carly Fiorina, de voormalige topvrouw van technologiebedrijf Hewlett-Packard, bij.

Huckabee zei vorige maand niet te vrezen opnieuw in geldproblemen te komen. Hij denkt dat hij door zijn bekendheid als tv-presentator veel gemakkelijker geld binnenhaalt dan acht jaar geleden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen