1015 aug '15 21:42

Zoektocht MH370 kostte al 20 miljoen

Auteur: ANP Nieuws

KUALA LUMPUR (ANP) - De aangespoelde vliegtuigvleugel afkomstig van vlucht MH370 is het eerste concrete aanknopingspunt voor Malaysia Airlines in de zoektocht naar het vliegtuig dat 515 dagen geleden verdween.

EPA
EPA

De Maleisische luchtvaartmaatschappij spendeerde al miljoenen aan het opsporen van de Boeing 777. Afgelopen maart stond de teller op 20 miljoen euro.

China en Australië helpen Maleisië mee met zoeken, evenals het Nederlandse Fugro. De Nederlandse bodemonderzoeker kamt de bodem van een gebied van 60.000 vierkante kilometer in de Indische Oceaan uit. Ook de VS heeft meegezocht.

De verdwijning van de Boeing 777 van Malaysia Airlines vorig jaar behoort tot een van de grote mysteries uit de geschiedenis van de luchtvaart. Sinds het vliegtuig van de radar verdween wordt er volop gespeculeerd over wat zich heeft afgespeeld in het toestel. Onderzoekers denken dat iemand in het vliegtuig met opzet de communicatiemiddelen en de transponder in het vliegtuig heeft uitgezet.

Interim-rapport

Een interim-rapport dat afgelopen maart uitkwam bood geen uitzicht op antwoorden. Het rapport beklemtoont dat gezagvoerder Zaharie Shah uitstekend zijn werk kon doen en geen last had van bijvoorbeeld stress. Shah had in zijn persoonlijke leven ook geen problemen of veranderingen die zouden wijzen op een kwalijke rol bij de verdwijning van het toestel, aldus het rapport.

Het toestel van Malaysia Airlines vertrok op 8 maart 2014 kort na middernacht vanaf de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, met de bedoeling zes uur later te landen in de Chinese hoofdstad Peking. Maar na veertig minuten verdween het contact met het vliegtuig. Vanaf dat moment weet niemand waar het toestel met 239 mensen aan boord is gebleven. Vermoedelijk maakte het rechtsomkeert en stortte het na uren vliegen neer in een afgelegen deel van de Indische Oceaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen