1016 nov '15 21:34

Carson weer onder een vergrootglas

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - Dat het verleden van presidentskandidaten onder een vergrootglas wordt gelegd, kan voor kandidaat Ben Carson geen geheim meer zijn.

EPA
EPA

Zorgen hoefde hij er zich tot nu toe niet over te maken. Zijn omstreden uitspraken en verbale uitglijers zijn hem door de Republikeinse achterban nog niet aangerekend. Of de vrijdag ontdekte leugen in zijn biografie over de toelating en beurs voor de vermaarde militaire academie Westpoint wel aan hem blijft plakken, is afwachten.

De politieke website Politico trok vrijdag een belangrijk deel van het kleed onder ,,het inspirerende persoonlijke verhaal'' vandaan dat Carson probeert op te hangen. Zijn aanvraag en toelating tot Westpoint had een prominente plaats in het boek Gifted Hands en kwam ook terug in zijn boek You Have a Brain, maar de waarheid blijkt anders te liggen. Op Westpoint is geen papieren spoor terug te vinden van Carsons succesverhaal, terwijl dat wel had gemoeten als het klopte.

Ook een persoonlijke ontmoeting in 1969 met de belangrijkste Amerikaanse legerofficier, William Westmoreland, die Carson toelating tot Westpoint zou hebben beloofd, roept volgens Politico veel vragen op. De data kloppen niet en over een etentje met Carson wordt in de agenda's van de generaal niet gerept. Andere media zetten eerder al vraagtekens bij de claim dat hij een vriend had geprobeerd neer te steken en zijn moeder met een hamer probeerde te slaan. Ze vormen onderdeel van het verhaal van de wonderbaarlijke ommekeer die hij doormaakte om vervolgens als succesvolle neurochirurg te eindigen.

De onthullingen van vrijdag over de conservatieve Republikeinse kandidaat zijn niet de eerste politieke uitglijer. Bekend zijn zijn uitspraken over de piramides in Egypte die graanschuren zouden zijn van Jozef uit het Bijbelboek Genesis. Ook de opvatting dat de Holocaust niet zo erg was geworden als de Joden wapens hadden gehad in nazi-Duitsland, zorgde voor gefronste wenkbrauwen. Uitspraken over moslims, vrouwen en homo's vielen eveneens slecht.

Gerelateerde artikelen