1011 jun '15 06:47Aangepast op 1 jun '15 10:21

Vlucht met zonnevliegtuig afgebroken

Auteur: ANP Nieuws

NANJING (ANP) - Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 heeft maandag een ongeplande landing in Japan moeten maken.

ANP
ANP

Dat meldt de BBC. De reden is de weersverwachting boven de Grote Oceaan die het onverantwoord maakten verder te vliegen. Het vliegtuig cirkelde een aantal uren boven de Japanse Zee totdat tot de landing op het vliegveld van Nagoya op het eiland Honshu werd besloten.

Piloot André Borschberg vertrok zaterdag vanuit China voor zijn zesdaagse vliegreis naar Hawaï. Het toestel heeft geen druppel brandstof aan boord en is volledig afhankelijk van zonne-energie. Het mag daarom overdag niet bewolkt zijn, want dan worden de accu's onvoldoende opgeladen om 's nachts te kunnen vliegen. Ook moet het vliegtuig de wind mee hebben.

Borschberg wacht nu in Japan op betere weersomstandigheden om weer op te stijgen. Bertrand Piccard, die de vlucht vanuit het controlecentrum in Monaco volgt, noemde de landing noodzakelijk. ,,Wij zijn geen waaghalzen, we zijn verkenners. Wij beschouwen de veiligheid als belangrijkste van onze prioriteiten. Iedereen is erg blij met het vliegtuig, maar het weer is niet geschikt'', zei Piccard.

De Pacifische oversteek werd al weken uitgesteld vanwege ongunstige weersverwachtingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen