1019 aug '15 15:23Aangepast op 9 aug '15 15:45

Nog twee Israëli's cel in om dood Palestijnen

Auteur: ANP Nieuws

JERUZALEM (ANP) - Nog twee militante Israëliërs zijn zonder proces in de cel gezet.

EPA
EPA

Ze worden zes maanden opgesloten voor de fatale aanval op een Palestijns huis. De woning was vorige week in brand gestoken en daarbij waren een anderhalf jaar oud jongetje en zijn vader om het leven gekomen. De moeder en een vierjarig kind raakten zwaargewond.

De Israëlische minister van Defensie, Moshe Yaalon, heeft de straffen zondag bekendgemaakt. Een andere Israëliër had deze week dezelfde straf gekregen voor de aanval. Israël staat onder druk om op te treden tegen kolonisten die geweld gebruiken tegen Palestijnen.

Met de zogeheten administratieve detentie kunnen mensen zes maanden lang zonder proces worden vastgehouden. Volgens Israël is die straf soms nodig om verder geweld te voorkomen als er te weinig bewijs is om iemand aan te klagen. Honderden Palestijnen hebben die straf al gekregen, maar deze drie zijn de eerste Israëliërs.

Niet eens

De advocaten van de kolonisten zijn het niet met de straf eens. ,,Nu zijn er drie detenties, in de komende dagen misschien dertig en uiteindelijk misschien driehonderd. Dit brengt het rechtssysteem in gevaar'', zei advocaat Aaron Roze.

Een van de gestraften is een kleinzoon van de ultraradicale rabbijn en politicus Meir Kahane. Die wilde alle Arabieren deporteren uit Israël en de bezette gebieden. Ook wilde hij een verbod op relaties tussen joden en niet-joden. Zijn partij Kach werd in 1994 verboden. Kahane werd in 1990 vermoord in New York.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen