10125 mrt '15 10:11Aangepast op 25 mrt '15 10:41

Berging en onderzoek vergen lange adem

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS/BERLIJN (ANP) - De berging van stoffelijke resten en wrakstukken van Germanwingsvlucht 4U 9525 kan dagen tot weken gaan duren.

EPA
EPA

Dat maakte het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag bekend. De rampplek moet veilig worden gemaakt omdat het in gevaarlijk terrein ligt en de werkzaamheden moeten systematisch worden aangepakt. Berging van de slachtoffers heeft prioriteit.

Circa vijftig speciale bergingswerkers zijn te voet op weg naar de plaats des onheils. Ze vertrokken dinsdagavond uit de plaats Seynes-les-Alpes en hebben onderweg overnacht. ,,Ze wilden geen risico's nemen. De omstandigheden zijn zeer moeilijk'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Seynes-les-Alpes maakt zich ondertussen op voor de komst van nabestaanden. Er wordt een stilte- en herinneringsplek voor ze ingericht. Duits- en Spaanstalige hulpverleners zijn ter plekke.

Jaren

Volgens de Duitse rampenbestrijdingsdienst THW kan het onderzoek naar de oorzaak van de ramp mogelijk jaren in beslag nemen. ,,Er zijn mij vliegtuigcrashes bekend waar in een gigantische hal alle wrakstukken als een 3d-puzzel weer aan elkaar gezet werden'', aldus THW-president Albrecht Brömme tegen persbureau DPA. Een dergelijke klus neemt twee tot drie jaar in beslag. De rampenbestrijdingsdienst heeft twee teams van hulpverleners naar Frankrijk gestuurd.

De eerste zwarte doos van de Germanwings Airbus is inmiddels in Parijs aangekomen. Het apparaat zal daar uitgelezen worden. De Franse onderzoeksraad voor luchtvaartveiligheid BEA begint daar aan het eind van de ochtend mee, maakte de Franse staatssecretaris voor Verkeer Alain Vidalies bekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen