10116 nov '15 10:23Aangepast op 16 nov '15 10:41

Kamp akkoord met omkeren bewijslast Groningen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Groningers hoeven straks niet meer zelf te bewijzen in een rechtszaak dat schade aan hun huis is veroorzaakt door gaswinning.

ANP
ANP

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) maakt dat begin volgend jaar via een wetswijziging mogelijk.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet dan aantonen dat schade niet het gevolg is van aardbevingen die het gevolg zijn van de gaswinning. Dat heeft de bewindsman maandag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij volgt daarmee de wens van de Kamer die zich eerder uitsprak voor het omkeren van de bewijslast.

Kamp zag daar eerder niet de voordelen van. Hij vroeg advies aan de Raad van State omdat ,,het mogelijk grote gevolgen in Groningen'' heeft, zei hij in mei. De Raad van State kwam in oktober met dat advies waarin ze schreef dat het in de Kamer aangenomen amendement verbetering behoeft. Dat gaat Kamp doen in een wetsaanpassing waarover de Kamer zich begin volgend jaar kan uitspreken.

Arbiter

Een belangrijke verbetering in de afhandeling van de schade hoopt de minister ook te bereiken door de aanstelling van een onafhankelijk arbiter. ,,Ik verwacht dat dit de Groningers direct helpt en dat hierdoor de stap naar de rechter minder snel gemaakt zal hoeven worden. Als een schade correct en vlot wordt afgehandeld, hoeft de omkering van de bewijslast in de rechtszaal niet te worden ingezet.''

Eind april nam de Kamer een motie van PvdA en Partij voor de Dieren aan waarin werd gevraagd om omkering van de bewijslast. Ze kregen steun van SP, PVV, CDA, D66, ChristenUnie en SGP. De Kamer meent dat door het omkeren van de bewijslast schadezaken sneller kunnen worden afgehandeld.

Gerelateerde artikelen