10122 aug '15 19:28Aangepast op 22 aug '15 22:21

Schutter Thalys vrijwel zeker El Kahzzani

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Uit politieonderzoek en informatie van veiligheidsdiensten komt steeds meer informatie naar voren over de man die vrijdag in een Thalystrein is overmeesterd.

EPA
EPA

Op basis van vingerafdrukken is vastgesteld dat het gaat om de Marokkaan Ayoub El Kahzzani, aldus de krant Libération.

De Spaanse krant El País had al eerder op gezag van veiligheidsbronnen gemeld dat de schutter in de Thalys El Kahzzani is. Volgens El País was de man 26. Libération liet weten dat de man 25 is en is geboren op 3 september 1989.

Volgens El País woonde El Kahzzani tussen 2007 en 2014 in Spanje. Eerst in Madrid en later in Algeciras in het zuiden. In maart 2014 verhuisde hij naar Frankrijk. El Kahzzani was bij de Spaanse veiligheidsdiensten in beeld om zijn radicaal-islamitische overtuigingen. De Spaanse inlichtingendiensten zouden hun Franse collega's al geruime tijd geleden hebben gewaarschuwd dat ,,ze een zeer radicale en mogelijk gevaarlijke persoon'' op hun grondgebied hadden. Volgens Spaanse media is de Marokkaan ook bij drugshandel betrokken geweest. Hij is daarvoor twee keer opgepakt, aldus El País.

IS

De krant Frankfurter Allgemeine Zeitung meldt dat de Marokkaan mogelijk heeft meegedaan aan acties in Syrië van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hij zou op 10 mei op het vliegveld BerlinTegel hebben ingecheckt voor een vlucht naar Istanbul en vandaar naar Syrië zijn gereisd.

Op een persconferentie zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zaterdag dat nog niet met zekerheid kan worden gezegd dat El Kahzzani de gewapende man in de Thalys was. De man in de trein was gewapend met een kalasjnikov en een automatisch pistool. Hij werd vrijdag overmeesterd in de trein van Amsterdam naar Parijs, voordat hij zijn aanslag kon plegen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen