10127 mei '15 08:33Aangepast op 27 mei '15 09:28

Zwitserse justitie meldt zes arrestaties

Auteur: ANP Nieuws

ZÜRICH (ANP) - Zes voetbalofficials van de FIFA zijn woensdag gearresteerd in het Zwitserse Zürich, waar de leden van de wereldvoetbalbond deze week bijeen zijn voor de verkiezing van hun voorzitter.De Zwitserse justitie maakt de namen van de gearresteerde personen later op de dag bekend.

EPA
EPA

De Zwitserse justitie maakt de namen van de gearresteerde personen later op de dag bekend. De huidige voorzitter Sepp Blatter is niet opgepakt. Het zou vooral gaan om leden van de Concacaf, waartoe de voetbalbonden van Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied behoren.

Zij worden verdacht van corruptie binnen de FIFA. De Zwitserse justitie meldt dat zij betrokken zijn bij betalingen in ruil voor toewijzing van toernooien en voor het verkrijgen van uitzendrechten en sponsordeals. Het zou gaan om een totaalbedrag van meer dan 100 miljoen dollar, dat sinds de jaren negentig is uitgegeven. De zes officials zitten vast en wachten op hun uitlevering aan de Amerikaanse autoriteiten.

Inval

De New York Times onthulde woensdag dat de officials van hun bed waren gelicht in Zürich. De inval in het vijfsterrenhotel gebeurde snel en rustig. De bobo's werden van hun bed gelicht en afgevoerd, sommigen met handboeien om.

De arrestaties volgen op een drie jaar durend onderzoek van de FBI. De aanhoudingen vallen in de week waarin de leden van de FIFA hun voorzitter voor de komende jaren kiezen. Om die reden zijn ook alle functionarissen in Zürich, waar vrijdag de verkiezing plaatsheeft. Blatter is de belangrijkste kandidaat, de Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein zijn overgebleven uitdager.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen