10121 apr '15 18:22

Kamer praat woensdag over bootvluchtelingen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer praat woensdagmiddag met het kabinet over de maatregelen die de Europese Commissie wil nemen voor bootvluchtelingen.

ANP
ANP

Aanleiding is de extra Europese top die donderdag plaatsheeft over de aanhoudende stroom van asielzoekers die op bootjes de oversteek wagen over de Middellandse Zee.

De afgelopen weken zijn vele honderden asielzoekers omgekomen omdat de overvolle boten waarop ze zaten, zonken of omsloegen, al dan niet opzettelijk veroorzaakt door mensensmokkelaars die er vaak bij betrokken zijn.

Brussel wil met de 28 lidstaten bespreken wat er moet worden gedaan om te voorkomen dat nog meer vluchtelingen verdrinken. Daarvoor heeft de commissie een tienpuntenplan opgesteld. Zo moeten onder meer de reddingsacties worden uitgebreid en moeten landen meer met elkaar gaan samenwerken. Ook moeten ongeveer 5000 asielzoekers die nu in Italië zitten, over de andere Europese landen worden verdeeld.

Standpunt

De Kamer wil van premier Mark Rutte en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) weten wat het Nederlandse standpunt over het pakket maatregelen is. Voorafgaand aan het debat moet het kabinet daarover een brief sturen aan de Kamer.

PvdA-leider Diederik Samsom zei dinsdag dat het belangrijk is dat de EU-landen solidair met elkaar zijn en elkaar helpen. Hij wees erop dat veel EU-landen nu nog niets aan de opvang doen. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vindt dat een herverdeling het probleem niet oplost. Hij vindt een VVD-plan dat uitgaat van opvang in de eigen regio, verstandiger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen