1012 apr '15 23:18Aangepast op 3 apr '15 05:08

'SNP verrassende winnaar groot Brits debat'

Auteur: ANP Nieuws

MANCHESTER (ANP) - Het enige verkiezingsdebat waaraan de zeven belangrijkste partijen van Groot-Brittannië meedoen, is donderdag verrassend gewonnen door de Schotse Nationale Partij.

EPA
EPA

Dat is althans de conclusie die de krant The Telegraph trekt op basis van de tweets die over het debat zijn verzonden.

De krant telde de uitgesproken goed- en afkeurende opmerkingen die de Britten via Twitter verzonden en constateerden daaruit dat SNP-leidster Nicola Sturgeon maar liefst 82 procent goedkeuring krijgt. Ook Leanne Wood van de nationalistische partij uit Wales, Plaid Cymru, deed het goed met 65 procent steunbetuigingen.

Het debat was het enige waarin de Britse premier David Cameron in gesprek ging met zijn zes belangrijkste rivalen, in de aanloop naar de parlementsverkiezingen op 7 mei. Dat leverde hem op Twitter weinig steun op: 70 procent van de tweets over de Conservatieve premier waren afkeurend. Een peiling van tv-zender ITV, die het debat uitzond, laat juist zien dat de Britten van alle lijsttrekkers de huidige premier de meest geschikte leider van het land vinden.

Groot-Brittannië werd in het verleden gedomineerd door twee grote partijen, de Conservatieve Partij en Labour, maar het politieke landschap dreigt dit keer veel meer te versnipperen. Daarom waren voor het debat niet alleen de premier en Labourleider Ed Miliband uitgenodigd, maar ook de leiders van vijf kleinere partijen.

Over wie het debat echt gewonnen heeft verschillen de meningen. Een onderzoek voor The Times wijst ook Sturgeon aan, met Nigel Farage van de Eurosceptische partij UKIP als tweede. Kijkers die voor de Guardian werden ondervraagd waren juist lovend over het optreden van Miliband en Cameron.

De Britse kiezers hebben nog een maand om te beslissen op wie ze gaan stemmen. De verkiezingen beloven zeer spannend te worden, omdat de Conservatieven en Labour in de peilingen nek aan nek gaan. Volgens onderzoeksbureau YouGov liggen de Conservatieven (37 procent) in de peilingen net iets voor Labour (35 procent). Zodoende lijkt het onmogelijk te worden om zonder coalitiepartner te regeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen