1015 aug '15 13:51Aangepast op 5 aug '15 14:09

Tsipras verwacht snel akkoord te bereiken

Auteur: ANP Nieuws

ATHENE (ANP) - Griekenland nadert een akkoord met zijn geldschieters over nieuwe financiële steun.

Dat zei de Griekse premier Alexis Tsipras woensdag.

Tsipras sprak van de laatste loodjes in de onderhandelingen met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die moeten leiden tot een akkoord dat Griekenland in totaal van zo'n 86 miljard euro voorziet in de komende drie jaar. Dat bedrag wordt niet in zijn geheel geleend, een deel moet worden opgebracht door privatisering van Griekse staatseigendommen.

De voorwaarden die worden gesteld aan nieuwe leningen stuiten op veel verzet in Griekenland, ook binnen de partij van Tsipras. De premier gaf aan te hopen dat het akkoord ondanks alle moeilijkheden een einde kan maken aan de twijfels over de toekomst van Griekenland en de eurozone.

Deze maand

De Europese Commissie denkt dat een deal over het derde reddingspakket voor Griekenland nog deze maand kan worden bereikt, liet een woordvoerster van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker woensdag weten.

De onderhandelingen over het nieuwe leningenpakket lopen volgens haar naar tevredenheid. Daarom is het mogelijk snel overeenstemming te bereiken, zeker als iedereen zich houdt aan de gestelde voorwaarden en zijn rol, legde ze uit. Het liefst sluiten de partijen een deal voor 20 augustus. Dan moet Griekenland weer een flinke afbetaling doen bij een van zijn geldschieters, de ECB.

Dinsdag zei de Griekse minister van Financiën Euklides Tsakalotos al dat de gesprekken over een steunpakket nog deze week kunnen worden afgerond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen