10125 apr '16 18:22Aangepast op 25 apr '16 20:57

Rebellen Abu Sayyaf dumpen afgehakt hoofd

Auteur: ANP Nieuws

MANILLA (ANP) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn afschuw uitgesproken over de moord op de Canadese gijzelaar John Ridsdel in de Filipijnen.

EPA
EPA

De 68-jarige voormalige mijnbouwdirecteur werd maandag door de extremistische islamistische groep Abu Sayyaf omgebracht omdat er niet op tijd een groot losgeld voor hem en drie andere gijzelaars was betaald.

Trudeau sprak van ,,moord in koelen bloede'. Het Filipijnse leger deelde mee dat in het centrum van Jolo op het gelijknamige eiland een hoofd was gevonden, maar wilde niet zeggen van wie het was. Een Canadese regeringsfunctionaris bevestigde dat het om Ridsdel ging.

Het hoofd werd volgens inwoners ongeveer vijf uur na het verstrijken van een ultimatum van Abu Sayyaf door twee mannen op een motorfiets gedumpt in een plastic zak. De groep had gedreigd een van vier gijzelaars te onthoofden wanneer maandagmiddag 15.00 uur lokale tijd geen losgeld van 300 miljoen peso (5,6 miljoen euro) voor elk van hen was betaald.

Nederlander

Ridsdel (68) was een van twee Canadezen, een Noor en een Filipijnse vrouw, die eerder te zien waren in een videoboodschap. Ze werden op 21 september ontvoerd uit een resort op het eiland Samal.

Abu Sayyaf is een met al-Qaeda verbonden groep die bekend staat om zijn wreedheid. In november vorig jaar onthoofdde de groep een gijzelaar uit Maleisië op de dag dat de premier van dat land voor een internationale conferentie in Manilla aankwam. De groep heeft nog verscheidene andere gijzelaars in zijn macht, onder wie de Nederlander Ewold Horn, een Japanner, vier Maleisiërs en veertien opvarenden van een Indonesische sleepboot.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen