10129 apr '16 19:15

Wisselende reacties Kamer op HSL-plan

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer wordt wisselend gereageerd op de kabinetsplannen voor de hogesnelheidslijn HSL-Zuid.

ANP
ANP

Het kabinet kwam vrijdag met een reactie op de aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie die het debacle met de Fyra onderzocht.

De VVD vindt het goed dat de aanbevelingen van de enquêtecommissie worden overgenomen. Maar om te voorkomen dat zoiets in de toekomst weer gaat gebeuren wil de liberale regeringspartij ,,heel serieus'' kijken naar de ordening op het hele spoor om te onderzoeken wie de reiziger en belastingbetaler ,,het beste kan bedienen''.

Niet de NS, maar andere spoorwegbedrijven moeten volgens het CDA een kans krijgen om ,,eindelijk'' een hogesnelheidstrein over het traject te laten rijden. ,,Al 15 jaar lang proberen de NS tot een fatsoenlijke HSL te komen. Al 15 jaar lang lukt dat niet.'' Over het besluit om van ProRail een overheidsbedrijf te maken, wil de partij meer weten. ,,Hier kan het CDA niet zomaar mee akkoord gaan. Het is onduidelijk wat de analyse is om tot dit besluit te komen.''

Onderhandelen

De SP wil liefst NS en ProRail in één holding. Volgens de partij is het goed dat de NS een eerlijke kans krijgt om op de HSL te rijden. ,,In plaats van de NS te 'bashen' moeten paarse partijen excuses maken over hun eigen onverantwoorde marktverslaving in de jaren 90.''

Negatief is het oordeel van D66. ,,Dit is geen volwaardig alternatief voor de Fyra. Na jaren wachten is de Haagse reiziger nu de dupe van de 'oplossing' van staatssecretaris Dijksma. De internationale stad Den Haag krijgt een nog slechtere verbinding met maar vier treinen naar Brussel.'' Er moet onderhandeld worden met België voor een betere oplossing en tijdwinst voor alle reizigers, vindt D66.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen