1011 mei '16 08:15Aangepast op 1 mei '16 08:48

Obama neemt Trump op de hak

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - Met een vuurwerk van grappen over politieke vrienden, tegenstanders en zichzelf heeft de Amerikaanse president Barack Obama zich zaterdagavond (lokale tijd) als 'komiek van de natie' ontpopt.

EPA
EPA

Obama trad voor de laatste maal op als humoristisch gastspreker tijdens het jaarlijkse galadiner van bij het Witte Huis geaccrediteerde journalisten, het Correspondents' Dinner. Zoals verwacht nam hij daarbij met bijzonder genoegen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump op de hak.

Zo grapte hij over de onervarenheid van de multimiljardair op het gebied van buitenlands beleid en sprak er schertsend zijn verbazing over uit dat Trump bij het diner was weggebleven. Misschien ,,omdat hij druk was beledigingen naar Angela Merkel te tweeten'', spotte Obama over Trumps passie voor getwitter en zijn niet aflatende kritiek op het vluchtelingen- en migrantenbeleid van de bondskanselier.

Maar ook zijn eigen partij, de Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Bernie Sanders en vicepremier Joe Biden, werden niet gespaard. Boven alles was er ook zelfspot: Obama portretteerde zichzelf bijna negen maanden voor hij het Witte Huis verlaat als een grijzende man die ook 's nachts wakker is omdat hij vaak naar het toilet moet. En wie zal hem volgend jaar opvolgen? ,,Wie het zal zijn, daarover kan men alleen maar speculeren.''

Het correspondentendiner van het Witte Huis is ieder jaar met de president als gastster, maar in toenemende mate ook met de glamour van Hollywood en prominenten uit de entertainmentwereld. Zo waren dit jaar onder anderen de acteurs Will Smith, Morgan Freeman, Whoopi Goldberg, Jeff Goldblum en Rachel McAdams uitgenodigd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen