1013 mei '16 13:39Aangepast op 3 mei '16 15:23

Philips-lampen verdwijnen niet uit beeld

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Philips brengt zijn verlichtingsdivisie als apart bedrijf naar de beurs in Amsterdam.

Topman Eric Rondolat. ANP
Topman Eric Rondolat. ANP

De naam Philips blijft echter nog jarenlang op de lampen en verlichtingssystemen van het Eindhovense lichtbedrijf staan.

Philips Lighting, zoals het verlichtingsbedrijf gaat heten, kan ieder geval nog tien jaar de merknaam en het logo van het voormalige moederbedrijf hanteren, gaf topman Eric Rondolat dinsdag aan. Vervolgens is er een optie voor nog eens tien jaar. Afgezien daarvan is het de bedoeling om de naam Philips ,,op lange termijn'' te blijven gebruiken, aldus Rondolat.

De naam Philips zal uiteindelijk wel uit de naam van het lichtconcern verdwijnen. Die aanduiding blijft staan zolang Philips een meerderheidsbelang heeft. De komende jaren verwacht het koninklijke bedrijf echter alle aandelen in de voormalige divisie te verkopen. Als het belang kleiner wordt dan 50 procent dan moet het verlichtingsbedrijf afscheid nemen van Philips in de concernnaam. Daarvoor geldt dan een termijn van anderhalf jaar.

Opsplitsen

Philips maakte in september 2014 bekend zich op te gaan splitsen. Het 125 jaar oude bedrijf gaat zich volledig toeleggen op gezondheidstechnologie. De verlichting, waar de oorsprong van Philips ligt, gaat zijn eigen weg. Dat bedrijf was vorig jaar goed voor een omzet van 7,5 miljard euro. De opbrengsten van heel Philips bedroegen vorig jaar ruim 24 miljard euro.

Philips-topman Frans van Houten benadrukte dinsdag dat een beursgang van Philips Lighting op alle vlakken de beste kansen biedt voor de toekomst. De afgelopen tijd werden zowel de mogelijkheden voor een directe verkoop als voor een beursgang van het bedrijf gewogen. Daarbij was er volgens Van Houten geen sprake van een gebrek aan interesse. ,,Maar op alle vlakken scoort de beursgang het best.''

Van Houten wilde de deur voor een eventueel 'knock-out' bod, dat de situatie op het laatste moment kan veranderen, echter niet expliciet sluiten. ,,Maar we geven hier duidelijk aan dat de trein voor de beursgang rijdt. En ik hoop dat we dit proces in een paar weken succesvol kunnen afronden.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen