1014 mei '16 07:21

Air France-KLM verbetert resultaten verder

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Air France-KLM heeft de resultaten in de afgelopen maanden verder verbeterd, maar schreef nog wel rode cijfers.

ANP
ANP

Dat is overigens niet ongebruikelijk in het voor de luchtvaart betrekkelijk rustige eerste kwartaal.

Het luchtvaartconcern behaalde een omzet van 5,6 miljard euro, de inkomsten van de cateringtak Servair, die in de etalage staat, niet meegerekend. Dat is een fractie meer dan een jaar eerder. Exclusief het voordeel van de sterke dollar was wel sprake van een afname met 1,3 procent.

Het operationele verlies viel met 99 miljoen euro ruim driekwart lager uit dan in het eerste kwartaal van 2015. Onder de streep kwam Air France-KLM 155 miljoen euro tekort, tegen een nettoverlies van 559 miljoen euro een jaar eerder.

Lagere brandstofprijzen

Het kleinere verlies is opnieuw grotendeels te danken aan lagere brandstofprijzen. Maar ook zonder dat voordeel gingen de kosten omlaag, niet in de laatste plaats bij KLM, die vorig jaar nieuwe cao's afsloot met het personeel die voor aanzienlijke besparingen hebben gezorgd.

Dankzij die besparingen heeft KLM dit jaar ruimte om te groeien, terwijl Air France bij gebrek aan zulke productiviteitsafspraken juist de capaciteit moet verlagen. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij nam dan ook het leeuwendeel van de passagiersgroei in het eerste kwartaal voor haar rekening.

Ook voor de Nederlandse tak van de luchtvaartgoep geldt evenwel dat verdere groei gekoppeld is aan bezuinigingen, zei financieel topman Pierre-François Riolacci in een toelichting. Vorige week is KLM begonnen met nieuwe cao-onderhandelingen. ,,Hoe die de komende weken lopen, zal bepalend zijn'', aldus de bestuurder.

Koers vasthouden

Ook KLM-topman Pieter Elbers benadrukte dat ondanks de sterk verbeterde resultaten, de kosten verder omlaag moeten. ,,Het is van het grootste belang dat we deze koers nu vasthouden, zodat KLM kan blijven groeien'', zei hij.

Air France-KLM houdt vast aan de eerder afgegeven doelstellingen voor 2016. Daarbij merkte Riolacci wel op dat de brandstofprijzen zich moeilijk laten voorspellen. Hij zei verder dat behalve de aanslagen Parijs in november, ook de terreuraanval op de luchthaven van Brussel in maart zich laat voelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen