1014 mei '16 10:42

EU mag mentholsigaretten verbieden

Auteur: ANP Nieuws

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie mag sigaretten met menthol of een ander aroma vanaf mei 2020 verbieden.

EPA
EPA

Ook de strengere regels voor sigarettenpakjes, waaronder afschrikwekkende afbeeldingen in kleur, kunnen juridisch door de beugel.

Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag bepaald. De rechters volgen hiermee het advies dat de advocaat-generaal in december gaf over de Europese richtlijn voor tabaksproducenten uit 2014.

Polen en Roemenië hadden bezwaar aangetekend tegen het toekomstige verbod op mentholsigaretten en sigarettenfabrikanten als Philip Morris and British American Tobacco tegen de regel dat sigarettenpakjes in de EU voor 65 procent uit gezondheidswaarschuwingen moeten bestaan.

Ontmoedigen

Het hof stelt dat mentholsigaretten door hun ,,aangename aroma’’ roken aantrekkelijker moet maken, terwijl de EU zich juist heeft verplicht tabak te ontmoedigen en verslaving tegen te gaan. Een verbod op aromatische sigaretten bevordert de volksgezondheid, aldus het hof in Luxemburg.

Verder krijgen de regels dat sigarettenpakjes ten minste twintig sigaretten moeten bevatten en allemaal dezelfde vorm moeten hebben de goedkeuring van het hof.

Het hof boog zich ook over de regelgeving rond elektronische sigaretten. De verplichting een bijsluiter mee te leveren en een maximum aan nicotine voor te schrijven zijn toegestaan, evenals een reclame- en sponsorverbod. Dit omdat is gebleken dat e-sigaretten ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen