1019 mei '16 15:14Aangepast op 9 mei '16 19:21

'Geen besluit over Griekse schuldverlichting'

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - Griekenland kan nog niet rekenen op geld uit het vorig jaar gesloten leningenprogramma.

EPA
EPA

Hoewel het land flinke vorderingen heeft geboekt, hebben de eurolanden maandag besloten nog niet over te gaan tot de uitbetaling van geld. Maar dat lijkt een kwestie van tijd.

Dat de Griekse regering zondagavond nog een aantal bezuinigingen door het parlement loodste werd door de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) maandag verwelkomd, zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop. ,,Dit effent de weg'' voor de afsluiting van de eerste evaluatie en dat is nodig voordat er weer geld kan worden overgemaakt.

Vorig jaar zomer kwamen Griekenland en de geldschieters een nieuw leningenprogramma overeen van maximaal 86 miljard euro. In ruil voor het geld moest Athene forse bezuinigingen en hervormingen doorvoeren.

Geen kwijtschelding

De eurolanden besloten maandag na te gaan denken over maatregelen die de enorme schuldenberg van Griekenland op de korte, middellange en eventueel lange termijn kunnen gaan verlichten.

De experts van de eurogroep gaan daaraan werken en voorstellen uitwerken. Dan wordt er onder meer gedacht aan de aanpassing van de looptijden van de leningen of de rente. Van kwijtschelding is geen sprake en ook op de korte termijn kan het programma niet worden aangepast, zo schetste Dijsselbloem de 'rode lijnen'.

Op de volgende eurogroep (24 mei) moeten knopen worden doorgehakt.

Nog geen definitief besluit

Al deze maatregelen worden ingevoerd om er voor te zorgen dat ook het Internationaal Monetair Fonds meedoet aan dit jongste Griekse steunprogramma. Het IMF wil daar alleen aan bijdragen als Griekenland daadwerkelijk geholpen wordt zijn schuld op een houdbaar niveau te krijgen. Daarvoor is wat het fonds betreft schuldenverlichting een onmisbare stap.

Dijsselbloem erkende dat hij ook verwacht dat er op een gegeven moment ,,problemen'' kunnen zijn met de houdbaarheid van de Griekse schuld. Maar hij onderstreepte dat er nog geen definitief besluit over verlichting is genomen.

Gerelateerde artikelen