1019 mei '16 17:46Aangepast op 9 mei '16 18:03

Grondstofbedrijven onderuit op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De staal- en mijnbouwbedrijven in Europa stonden maandag diep in het rood onder druk van de sterk gedaalde metaalprijzen.

ANP
ANP

In Amsterdam kreeg staalproducent ArcelorMittal rake klappen. Mede daardoor ging de eerdere winst voor de AEX-index vrijwel geheel in rook op.

De AEX sloot uiteindelijk met een plusje van 0,1 procent op 431,58 punten. Aan het einde van de ochtendhandel boekte de hoofdgraadmeter op Beursplein 5 nog een stevige winst. De MidKap ging 0,4 procent omlaag tot 642,87 punten. In Parijs en Frankfurt werden plussen neergezet tot 1,1 procent. Londen verloor 0,1 procent.

De staalprijzen hadden last van tegenvallende cijfers over de Chinese handel. ArcelorMittal bungelde onderaan de AEX met een min van meer dan 12 procent. In de MidKap was roestvrijstaalbedrijf Aperam de grootste daler met een verlies van 5,3 procent.

Mijnbouwers

In Londen hadden de mijnbouwers een buitengewoon slechte dag. Zo verloor Anglo American bijna 14 procent, Rio Tinto moest bijna 8 procent omlaag en BHP Billiton leverde meer dan 6 procent in. Staalconcern ThyssenKrupp verloor in Frankfurt 5,3 procent, terwijl branchegenoot Salzgitter meer dan 6 procent zakte.

Verder verwerkten beleggers in Amsterdam kwartaalcijfers van PostNL. De resultaten waren grotendeels in lijn met de verwachtingen van analisten. Desondanks verloor het aandeel ruim 4 procent in de MidKap.

Ajax

Bij de kleinere fondsen aan het Damrak zag Ajax zijn beurswaarde met bijna 9 procent slinken. De Amsterdammers grepen zondag door een verrassend gelijkspel in Doetinchem naast de landstitel en daarmee naast een zekere deelname aan de Champions League. Ajax is nu veroordeeld tot het spelen van play-offs voor het miljoenenbal.

Value8 boekte bij de kleinere bedrijven juist een plus van krap 9 procent. De voorgaande handelsdagen stond de beurswaarde van de investeringsmaatschappij nog sterk onder druk door een publicatie waarin vraagtekens werden gesteld bij haar boekhouding.

Amerikaanse olie zakte 2,4 procent tot 43,60 dollar per vat. De prijs van Brent daalde 3,3 procent naar 43,88 dollar. De euro werd voor 1,1397 dollar verhandeld, tegen 1,1423 dollar bij het Europese slot op vrijdag.

Gerelateerde artikelen