10110 mei '16 06:48

'Belang kind moet zwaarder wegen bij asiel'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het belang van het kind moet zwaarder gaan wegen in de asielprocedure.

ANP
ANP

De PvdA en GroenLinks willen hiervoor rond de zomer een initiatiefwet indienen. ,,Kinderen zijn kwetsbaar en afhankelijk van de bescherming van volwassenen. Daarom moet de lat voor het uitzetten van kinderen hoger komen te liggen", aldus Linda Voorman van GroenLinks.

Het gaat om asielkinderen die in problemen komen als ze worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Bijvoorbeeld als hun welzijn, ontwikkeling of gezondheid in gevaar komen. Alleen de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie kan nu nog voor deze schrijnende gevallen een uitzondering maken als ze zijn afgewezen. Met hun wetsvoorstel willen de linkse partijen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en rechters meer armslag bij de behandeling van dit soort gevallen.

,,Deze kinderen mogen niet afhankelijk zijn van een uitzondering. Hun rechten moeten meteen geborgd worden in de wet", stelt Attje Kuiken van regeringspartij PvdA. De huidige regelgeving zorgt volgens haar voor jarenlange onzekerheid voor de kinderen en hun familie en is bovendien niet in lijn met Europese jurisprudentie en internationale verdragen. Binnen de PvdA is asiel en kinderen een zeer gevoelig onderwerp. Een groep leden voert binnen de partij actie om het kinderpardon te verruimen, iets waar coalitiepartner VVD niks van wil weten.

Gerelateerde artikelen