10111 mei '16 17:46

ABN AMRO onderuit in negatieve AEX

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag overwegend met verlies gesloten.

ANP
ANP

Beleggers verwerkten een stroom kwartaalresultaten, waarbij op het Damrak de koersuitslagen van ABN AMRO en Altice het meest in het oog sprongen.

In Amsterdam sloot de AEX met een verlies van 0,4 procent op 434,71 punten. De MidKap ging 0,2 procent omlaag naar 643,49 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs leverden 0,7 en 0,5 procent in. In Londen was het beeld iets positiever, daar won de FTSE 0,1 procent.

ABN AMRO droeg de rode lantaarn in de hoofdindex op Beursplein 5. De bank werd bijna 3 procent minder waard, na tegenvallende resultaten in het eerste kwartaal. Daarin zakte de winst met ruim een tiende, door de stevige heffingen die banken moeten betalen en de onrust op de financiële markten.

Wolters Kluwer

Altice kende een bewogen beursdag, die met een plus van 3,5 procent eindigde in de bovenste regionen van de AEX. Daarmee toonde het aandeel een opmerkelijk herstel, nadat de melding van onder meer een omzetkrimp in Frankrijk 's ochtends nog voor een stevig koersverlies had gezorgd.

Wolters Kluwer was een van de sterkste stijgers onder de 25 hoofdfondsen met een winst van 1,3 procent. De informatieleverancier werd beloond voor haar aanhoudende omzetgroei.

Autodealer Stern stond bovenaan de lijst van kleine bedrijven, met een koerswinst van 5 procent. Het bedrijf zag zijn winst en omzet vorig kwartaal groeien. Heijmans steeg bij de kleine fondsen ruim 1 procent. Het bouwbedrijf boekte in het eerste kwartaal hogere opbrengsten bij de huizenbouw en bij de Duitse infra-activiteiten.

Euro

In Frankfurt leverden energiebedrijven RWE en E.On 3,5 en 6 procent in, door zorgen onder beleggers over de kosten van het afscheid van nucleaire energie. Deutsche Post won 2,2 procent, dankzij de verbetering van zijn bedrijfsresultaat in het afgelopen kwartaal.

De olieprijs steeg in de middaghandel, na de melding van een onverwacht sterke daling van de oliereserves in de VS. De prijs van een vat Amerikaanse olie liep met 3 procent naar 46 dollar. Brentolie werd 3,7 procent duurder bij 47,17 dollar per vat.

De euro werd voor 1,1435 dollar verhandeld, tegen 1,1383 dollar bij het Europese slot op dinsdag.

Gerelateerde artikelen