10112 mei '16 17:44

Flinke verliezen voor Aegon en BAM

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten.

ANP
ANP

Ook de andere graadmeters in Europa gingen omlaag. Op Beursplein 5 moesten verzekeraar Aegon en bouwbedrijf BAM het ontgelden na tegenvallende kwartaalcijfers. In Frankfurt viel farmacie- en chemiereus Bayer in negatieve zin op na geruchten over overnameplannen.

De AEX-index sloot 0,9 procent lager op 430,89 punten. De MidKap verloor 1,2 procent tot 635,87 punten. De indices in Parijs, Londen en Frankfurt zakten tussen de 0,5 procent en 1,1 procent.

Aegon speelde 11,4 procent van zijn beurswaarde kwijt in de hoofdindex. De verzekeraar werd in het eerste kwartaal geraakt door de onrust op de financiële markten, waardoor de winst halveerde tot 143 miljoen euro. Bij de middelgrote fondsen zakte BAM 7,9 procent. Analisten spraken van een zwak begin van het jaar, hoewel er wel winst werd gemaakt.

Altice

Kabelbedrijf Altice boekte met een plus van 2,2 procent de grootste winst onder de 25 hoofdfondsen van het Damrak. Bij de middelgrote fondsen ging die eer naar chemicaliëndistributeur IMCD, die 2,3 procent steeg na een goed ontvangen kwartaalupdate.

In Frankfurt leken beleggers niet gecharmeerd van de berichten over een mogelijke toenadering van Bayer naar de Amerikaanse producent van landbouwchemicaliën Monsanto, ter waarde van circa 40 miljard dollar. Het aandeel zakte naar een verlies van 5 procent.

Olie

Energiebedrijf RWE won bijna 7 procent na een kwartaalbericht, waar de handelsverklaring van webwinkel Zalando (min 4,7 procent) negatief werd beoordeeld. In Parijs leverde de Franse bank Crédit Agricole 4,9 procent in.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent naar 45,73 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper bij 46,91 dollar per vat. De euro was 1,1383 dollar waard, tegen 1,1435 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Gerelateerde artikelen