ANP29 nov '11 11:44

'BAM, Grontmij, USG, TomTom overnameprooien'

AMSTERDAM (AFN) - BAM, Grontmij, USG People en TomTom zijn mogelijke overnameprooien, aldus ING. De bank ziet een vergelijkbare situatie bij deze bedrijven als bij Wavin, dat vorige week totaal onverwacht een overnamebod ontving van het Mexicaanse Mexichem.

,,Door de hoge financiële leverage, zijn de fondsen met sterk gedaalde aandelenkoersen kwetsbaar geworden voor een overname'', aldus ING. ,,Dit in achtnemend hebben we gekeken naar aandelen die onder druk staan, terwijl de fondsen aantrekkelijke onderliggende activiteiten of kasstromen hebben.''

Bouwbedrijf BAM is in de ogen van de bank een aantrekkelijke prooi voor het Oostenrijkse Strabag. BAM zucht onder zwakke vooruitzichten, het effect van bezuinigingen van de overheid, een verdere afzwakking van de huizenmarkt, afschrijvingen op de grondbank, een ,,beschadigd trackrecord'' (claimemissie/winstwaarschuwingen) en een nog altijd aanzienlijke schuld. ,,Daardoor koerst het aandeel op 4,6 keer de voorspelde winst van 120 miljoen euro dit jaar.''

Strabag

Strabag is een marktleider in Duitsland, Oostenrijk en Polen. ,,Geloof het of niet, maar Strabag heeft de Benelux bestempeld als groeigebied'', aldus ING. De bank rekent voor dat als Strabag BAM zou overnemen voor 4 euro per aandeel, het bedrijf in een klap uitgroeit tot een top 3-speler in de EU met leidende posities in Nederland en België. ING heeft een 'buy'-advies voor BAM en een koersdoel van 6,10 euro. Het aandeel noteerde dinsdag om 11.30 uur 1,8 procent hoger op 2,46 euro.

Ook Grontmij is een ,,distressed bedrijf'', met een flinke schuldenlast, wijzigingen in de top en een onduidelijke strategie. Daar staan interessante marktposities in verschillende landen en segmenten in Europa, springplanken voor groei, tegenover. Het advies- en ingenieursbedrijf is volgens ING een mogelijke prooi voor een Amerikaanse partij. Een overnamepremie in de sector ligt meestal op 40 tot 45 procent, waarmee een bod tussen 9 en 13 euro per aandeel zou liggen. Grontmij (buy, koersdoel 12 euro) noteerde dinsdag 5,9 procent hoger op 4,94 euro.

TomTom

De aandelenkoers van leverancier van navigatiediensten TomTom is na een opleving terug op het dieptepunt dat eind september werd bereikt. Volgens ING is dat met name te wijten aan zorgen over hoe de markt voor losse navigatiekastjes (PND's) zich zal ontwikkelen. ,,Tegelijkertijd ziet de balans er veilig uit, gebaseerd op de prognoses voor dit jaar. Dat zou aanleiding kunnen zijn voor een bod van een strategische koper in de elektronica- of autosector of een financiële partij die voor de wat langere termijn geduld heeft.''

ING denkt dat een overnamebod minimaal gelijk moet zijn aan het huidige koersdoel van 4,20 euro. ,,Uitgaand van de premie die Wavin geboden kreeg, wordt TomTom gewaardeerd op 5,60 euro per aandeel.'' Dinsdag noteerde TomTom, waarvoor ING een 'hold'-advies heeft, 3,2 procent hoger op 2,81 euro.

USG People

Het aandeel van uitzender USG People is 69 procent gedaald van recente pieken, waarmee het koerst rond het dieptepunt van 4,96 euro dat in 2009 werd bereikt. ING erkent dat zowel het segment als het marktgebied (Benelux) waarin USG actief is niet aansluit op de strategische agenda van de 2 meest voor de hand liggende kopers Adecco en Manpower. Desondanks ziet de bank elementen die toch tot een bod kunnen leiden. Zo is de Benelux een ,,redelijk witte vlek'' voor beide bedrijven en zou een overname, ondanks een hoge premie, een stevige waardecreatie zijn.

Een andere overnamemogelijkheid is dat private equitypartijen samen met grootaandeelhouder Alex Mulder (20 procent belang) in zee gaan. Tot slot zou branchegenoot Brunel geïnteresseerd kunnen zijn in een samensmelting met USG. ,,Het zou goed mogelijk zijn dat meneer Mulder zwicht voor een minder ambitieus bod, gezien het gebrek aan strategische opties en de zwakkere vooruitzichten.'' ING heeft een 'hold'-advies en een koersdoel van 7,50 euro voor USG, dat dinsdag 3 procent hoger noteerde op 5,15 euro.

Gerelateerde artikelen