ANP6 nov '11 09:16

Rutte verwelkomt Russisch gas

LUBMIN (AFN) - Premier Mark Rutte is een van de regeringsleiders die dinsdag in het Noord-Duitse Lubmin officieel de Nord-Stream pijpleiding in gebruik nemen. De Nord-Stream verbindt de enorme gasreserves in Rusland via de Baltische Zee met Europa. De leidingen kunnen gedurende een periode van minstens 50 jaar Europa voorzien van 55 miljard kubieke meter per jaar. Dat is voldoende om ruim 26 miljoen huishoudens in Europa te voorzien en om een deel van de energiehonger van de Europese landen te stillen.

Nederland kan dankzij de aanvoer uit de Nord-Stream een belangrijk aardgasland blijven binnen Europa. De gasbel in Slochteren gaat langzaam maar zeker leeg, maar Nederland wil als ,,gasrotonde'' volop gas importeren, dat ondergronds opslaan en vervolgens van daaruit exporteren.

Dat neemt niet weg dat de Russische president Dmitri Medvedev en bondskanselier Angela Merkel dinsdag een hoofdrol hebben. Het Russische gasbedrijf Gazprom heeft 51 procent van de aandelen in Nord-Stream en Duitse energiebedrijven hebben samen 31 procent. Het Franse GDF Suez en het Nederlandse staatsbedrijf Gasunie hebben elk 9 procent.

Dat betekent dat ons land flink heeft meebetaald aan de 1224 kilometer lange pijplijn, die begint in het Russische Vyborg. De investering van 7,4 miljard euro is voor 70 procent gefinancierd door banken en voor 30 procent door de aandeelhouders, naar rato van hun belang in de onderneming.

Gerelateerde artikelen