ANP18 jan '13 08:08Aangepast op 18 jan '13 08:40

'Amsterdamse beurs opent vlak’

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam opent vrijdag waarschijnlijk vlak. Ook de andere Europese beurzen zullen nagenoeg onveranderd beginnen. Beleggers lijken wat gas terug te nemen na de winsten van een dag eerder. Beter dan verwachte macro-economische cijfers uit China bieden mogelijk wat ondersteuning aan de markt.

,,We lijken opnieuw een vlakke opening te krijgen. Beleggers zijn terughoudend nu de beurzen weer op hoogtepunten noteren. In de VS kruipt de S&P 500 richting het hoogste punt ooit. In Azië was de stemming positief door een beter dan verwacht Chinees groeicijfer, terwijl in Japan wordt gehoopt op agressievere stimuleringsacties van de nieuwe premier'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De Chinese economie is in het vierde kwartaal van 2012 met 7,9 procent gegroeid. Dat bleek vrijdag uit data van het Chinese bureau voor de statistiek. Het is de eerste keer in 7 kwartalen dat de economische groei in het land weer aantrekt. Over het hele jaar bekeken komt de groei uit op 7,8 procent, dat is het zwakste niveau in 13 jaar.

Intel

Chipfabrikant Intel heeft zijn nettowinst in het vierde kwartaal met ruim een kwart zien dalen en de omzet liep licht terug. Het Amerikaanse concern voorspelde donderdag een verdere omzetdaling in het eerste kwartaal van dit jaar, maar rekent over heel 2013 op een geringe stijging.

In het Verre Oosten trokken de beurzen zich vrijdag op aan de positieve Chinese data. De Nikkei in Tokio eindigde 2,9 procent hoger. Speculatie op een uitbreiding van het stimuleringsprogramma van de Bank of Japan en een verdere verzwakking van de Japanse yen zorgde voor een jubelstemming onder beleggers.

Wall Street

Beleggers op Wall Street hadden de smaak donderdag goed te pakken dankzij gunstige cijfers over de Amerikaanse huizen- en banenmarkt. Ze stuwden de Dow-Jonesindex en de S&P 500-index op naar de hoogste standen in 5 jaar. De Dow sloot 0,6 procent hoger op 13.596,02 punten. De S&P 500 steeg ook 0,6 procent en kwam daarmee op 1480,93 punten. De Nasdaq ging eveneens 0,6 procent vooruit tot 3136,00 punten.Detechnologiegraadmeter bereikte daarmee de hoogste stand sinds september vorig jaar.

De positieve macrocijfers uit de Verenigde Staten zorgden eerder op de dag ook voor winsten op de Europese aandelenbeurzen. De AEX sloot na een eindspurt 0,7 procent hoger op 351,19 punten en de MidKap-indexvan middelgrote fondsen steeg 0,5 procent tot 549,51 punten. De FTSE in Londen ging 0,5 procent vooruit en de DAX in Frankfurt kreeg er 0,6 procent bij. De CAC 40 in Parijs won 1 procent, mede dankzij een flinke winst voor supermarktconcern Carrefour.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3385 dollar waard, tegen 1,3353 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 95,60 dollar per vat. Brentoliewerd 0,2 procent duurder.

Gerelateerde artikelen