ANP11 jan '13 11:54

'Vaststellen Euribor met veel gebreken'

LONDEN (AFN) - De manier waarop de Europese basisrente Euribor wordt vastgesteld, gaat gepaard met veel gebreken. Dat meldde vrijdag de Europese toezichthouder op de financiële markten Esma, die een onderzoek uitvoerde in samenwerking met de Europese Banken Autoriteit (EBA).

Volgens de toezichthouder is er onder meer sprake van belangenverstrengeling, is er te weinig controle op het proces en is de definitie van Euribor onduidelijk, wat verwarring wekt. De kritiek komt grotendeels ten laste van de Europese Banken Federatie (EBF), die eindverantwoordelijk is voor het vaststellen van Euribor.

Ook op het bedrijf dat de tarieven berekent, Thomson Reuters, is er te weinig toezicht. Daarnaast is er bij de banken die betrokken zijn bij het vaststellen van het tarief onvoldoende sprake van interne controle en wordt het tarief te weinig gecheckt ten opzichte van de tarieven bij echte transacties.

Centraal rentetarief

Euribor is een centraal rentetarief waartegen Europese banken elkaar geld lenen. Het tarief wordt vastgesteld door een panel van banken met hoge handelsvolumes. Tot begin deze maand zaten in dat panel nog ING en Rabobank, maar die laatste stapte er ruim een week geleden uit. Ook een Oostenrijkse bank verliet het panel kort geleden. Volgens analisten zijn banken bang omdat het panel onder vuur kan komen te liggen. Vorig jaar ontstond er ophef over het Libortarief, dat een vergelijkbare functie heeft als Euribor. Banken zouden dat tarief in hun eigen voordeel hebben gemanipuleerd.

Esma en EBA doen een aantal aanbevelingen om het toezicht en de onafhankelijkheid van het toezichtsorgaan te verbeteren. De banken moeten deze maatregelen snel invoeren. Over 6 maanden wordt de implementatie door de EBF geëvalueerd.

Gerelateerde artikelen