ANP8 mrt '13 15:40

'DNB zou overname nu nooit meer goedkeuren'

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandsche Bank (DNB) zou de overname van Bouwfonds Property Finance van ABN Amro door SNS nu nooit meer goedkeuren. Dat zei DNB-directeur Jan Sijbrand vrijdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Sijbrand wees er wel op dat het besluit tot goedkeuring door DNB in 2006 zorgvuldig is genomen. Oud-toezichthouders van DNB hadden dat eerder ook al gezegd tijdens de hoorzitting.

Volgens Sijbrand is de afgelopen 5 jaar gebleken dat zogeheten concentratierisico's vaak tot ongelukken hebben geleid bij financiële instellingen. Bij SNS was de vastgoedtak zo'n concentratierisico geworden door de overname.

Interventiewet

Gevraagd of DNB de nationalisatie van SNS Reaal had kunnen voorkomen als het meer of andere instrumenten had gehad om in te grijpen, antwoordde Sijbrand ontkennend. Volgens hem had de noodlijdende bank simpelweg geld nodig van de staat.

,,Met een andere interventiewet was de nationalisatie niet te voorkomen geweest'', aldus de DNB-directeur, die verantwoordelijk is voor het toezicht op banken en het toezichtbeleid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen