ANP29 mei '13 18:56

Miljoenenboete Total in VS wegens corruptie

Het Franse olieconcern Total betaalt in de Verenigde Staten boetes ter waarde van in totaal 398 miljoen dollar (308 miljoen euro) in een omkopingszaak. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie woensdag bekend.

Total zou zich schuldig hebben gemaakt aan het betalen van steekpeningen om olie- en gascontracten te verkrijgen in Iran. Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft het bedrijf tussen 1995 en 2004 in totaal 60 miljoen euro aan smeergeld hebben betaald.

Beurswaakhond
Amerikaanse anticorruptiewetgeving maakt het mogelijk buitenlandse bedrijven die ook in de VS actief zijn, voor dergelijke vergrijpen te vervolgen. Het olieconcern is evenwel schikkingen overeengekomen met Justitie (245 miljoen dollar) en met de beurswaakhond SEC (153 miljoen dollar).

Schikkingen
Als Total zich houdt aan de voorwaarden voor die schikkingen, komen de aanklachten na drie jaar te vervallen. Daarmee is het bedrijf echter niet uit de juridische zorgen. In eigen land loopt eveneens een justitieel onderzoek. Ook topman Christophe de Margerie hangt mogelijk een rechtszaak in Frankrijk boven het hoofd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen