ANP15 jan '13 18:31

Noordlaren is even 'wereldnieuws'

NOORDLAREN (ANP) - Ruim 2 uur voordat de eerste marathon op natuurijs wordt gehouden, is het al een drukte van belang in de kleine dorpskern van Noordlaren. Vlak bij de openbare basisschool De Rieshoek is de afgelopen dagen een skeelerbaan ondergespoten met water, waarna de vrieskou ervoor zorgde dat Noordlaren voor het derde jaar op rij de primeur had. En zo is het Groningse dorp even 'wereldnieuws'.

Op het sfeervolle baantje staan er al rijen voor de kassa's. Iedereen betaalt graag 5 euro entree om getuige te zijn van de eerste marathon op natuurijs. Dit seizoen krijgen de liefhebbers ook écht waar voor hun geld. Vorig jaar ontbraken alle toppers, omdat de schaatsbond KNSB hun een startverbod had gegeven. Toppers als Jorrit Bergsma en Christijn Groeneveld werden geacht deel te nemen aan het open NK dat een dag later op de Oostenrijkse Weissensee werd gehouden. En daardoor kreeg B-rijder Erik-Jan Kooiman de kans de mooiste zege uit zijn loopbaan te boeken.

Kooiman is nu weer aanwezig, maar hij staat letterlijk in de schaduw van marathonvedetten als Bergsma en Jan Maarten Heideman. Over aandacht zullen zij niet te klagen hebben, want het ijsbaantje wordt omzoomd door acht straalwagens van diverse tv-zenders. De interesse van de media is zoals altijd enorm. De temperatuur was amper even onder nul gedoken, toen organisator Jan Geert Veldman al de eerste telefoontjes van journalisten ontving. ,,De aandacht is ongekend. Het wordt elk jaar gekker'', sprak de veehouder.

Perfecte ijsvloer

Veldman en talloze Groningse vrijwilligers van ijsclub De Hondsrug hebben de voorgaande 4 dagen zo'n 40 uur gewerkt om een perfecte ijsvloer te 'kweken'. Veldman had nog gehoopt dat hij maandagavond al de lokale bevolking kon uitnodigen om wat rondjes te schaatsen, maar dat liet de ijsdikte op dat moment nog niet toe.

Dinsdagavond zijn de omstandigheden in Noordlaren ideaal. Het ijs is dik genoeg, de temperatuur enkele graden onder nul en aan de start staat een uiterst gretig marathonpeloton. Wie er ook als eerste aan de finish komt, Noordlaren is sowieso de grote winnaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen