ANP3 feb '13 17:16

Kunnen beleggers positieve teneur vasthouden?

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers zijn al weken over het algemeen goedgemutst, ondanks onder meer een onverwachte krimp van het bruto binnenlands product in de Verenigde Staten. De indices op Wall Street sloten vrijdag op de hoogste standen in 5 jaar en ook de meeste Europese aandelenmarkten boekten winst. Of beleggers optimistisch blijven zal de komende week deels worden bepaald door nieuws over de Amerikaanse begroting en het commentaar van de Europese Centrale Bank bij het rentebesluit op donderdag.

Vrijdag sloot de AEX-index in Amsterdam 0,3 procent (1,2 punten) hoger op 355,55 punten en de MidKap klom 1,1 procent (5,93 punten) tot 555,94 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tussen 0,7 en 1,1 procent. Gunstige macrocijfers, waaronder een positief rapport over de Amerikaanse banenmarkt, stuwden de Dow-Jonesindex 1,1 procent omhoog tot een stand van 14.009,79 punten.

In Amsterdam gaat de beursweek maandag van start na de rumoerige nationalisatie van bankverzekeraar SNS Reaal op vrijdag. De Autoriteit Financiële Markten staakte de handel in het aandeel, maar SNS Reaal blijft vooralsnog deel uitmaken van de MidKap-index. De waarde van de index wordt berekend op basis van de laatste bekende prijs. Dat is de slotkoers van 0,84 euro op donderdag.

Vervolg cijferseizoen

Maandag krijgt ook het cijferseizoen een vervolg, met de kwartaalresultaten van roestvrijstaalfabrikant Aperam en internetbroker Binckbank. Telecomconcern KPN op dinsdag en staalgigant ArcelorMittal op woensdag zijn de voornaamste aandachtspunten voor beleggers op het Damrak. Het belangrijkste Nederlandse macronieuws staat pas voor vrijdag op de rol. Dan brengt het Centraal Bureau voor de Statistiek cijfers over de industriële productie in december naar buiten.

Ook in de VS gaat het cijferseizoen verder, maar er staan vrij weinig grote bedrijven op de agenda. De voornaamsten zijn Walt Disney (dinsdag), Time Warner en Visa op woensdag en Coca-Cola Enterprises op donderdag.

Op dinsdag komt de Amerikaanse rekenkamer, de Congressional Budget Office, met de begrotingsdoelstellingen voor het begrotingsjaar 2014. Dat jaar loopt van 1 oktober 2013 tot 30 september 2014. Het rapport kan leiden tot nieuwe discussie over het schuldenplafond, dat met een politiek akkoord tijdelijk is verhoogd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen