ANP25 jan '13 07:27Aangepast op 25 jan '13 09:53

Topman Shell positief over deal met Oekraïne

DAVOS (AFN) - Peter Voser, de topman van Shell, is positief over de gasovereenkomst die het concern heeft gesloten met Oekraïne. Dat zei hij vrijdag tegen televisiezender CNBC. Shell tekende gisteren een akkoord over een gezamenlijke productie van gas bij het schaliegasproject Yuzivske.

De productieovereenkomst van 50 jaar die Shell heeft gesloten, is het grootste schaliegascontract in Europa en, met een waarde van zo'n 10 miljard dollar, de grootste buitenlandse investering in Oekraïne.Voser zei vrijdag dat gasexploratie in Oekraïne goed is voor de concurrentiepositie van Europa. Gasleverancier Rusland zal nu beter naar de prijzen moeten kijken, aldus Voser.

De prijs van gas zal door de grootschalige winning van schaliegas niet noodzakelijkerwijs snel sterk dalen. Volgens Voser zal er sprake blijven van prijsontwikkeling door vraag en aanbod. In de Verenigde Staten zijn de kosten van de winning van schaliegas nu zeer laag, maar dat hoeft niet in alle werelddelen zo te zijn, denkt Voser. Hij liet weten dat Shell ,,zeer conservatief'' is wat betreft verwachtingen voor de prijsontwikkeling. De prijs van olie blijft dit jaar volgens Voser waarschijnlijk rond het huidige niveau.

Gerelateerde artikelen