ANP27 jan '13 13:22

'EU en VS praten verder over vrijhandel'

SANTIAGO (ANP) - De Europese Unie en de Verenigde Staten praten begin volgende maand verder over de afronding van hun onderlinge vrijhandelsakkoord. Dat zei Europees Commissaris Karel de Gucht (Handel) bij een topconferentie in de Chileense hoofdstad Santiago.

Volgens De Gucht is er al veel overeenstemming tussen beide handelsblokken. Hij waarschuwde echter ook dat de onderhandelingen over de laatste details ,,moeilijk'' zullen zijn. De Gucht staat samen met de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Ron Kirk aan het hoofd van een commissie die moet onderzoeken of het mogelijk is op korte termijn een vrijhandelsakkoord te sluiten. Die commissie kan met een eensluidende conclusie komen, stelde de Belg.

Volgens deskundigen kan een vrijhandelsakkoord de economische groei in Europa elk jaar met 0,5 procentpunt stimuleren en zorgen voor miljarden aan extra handel tussen beide handelsblokken. Een akkoord moet er vooral voor zorgen dat regels in de EU en de VS gelijk worden getrokken, bijvoorbeeld zodat een auto die in de VS door alle veiligheidscontroles is gekomen in Europa niet nog een keer hoeft te worden getest.

Andere gesprekken

De EU gaat ook met een aantal belangrijke Zuid-Amerikaanse landen weer praten over vrijhandel. Eind 2013 zullen de EU en de landen die lid zijn van het handelsblok Mercosur, zoals Brazilië en Argentinië, voorstellen uitwisselen, zei De Gucht.

De Europese landen hopen op meer samenwerking en handel met de bloeiende Zuid-Amerikaanse economieën. In tegenstelling tot de door de economische en financiële crisis geplaagde EU groeiden de Zuid-Amerikaanse economieën de afgelopen jaren gemiddeld met 4,5 procent.

Gerelateerde artikelen