ANP5 jun '13 07:57Aangepast op 5 jun '13 08:35

‘Lagere opening AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenmarkt in Amsterdam opent woensdag waarschijnlijk lager.

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenmarkt in Amsterdam opent woensdag waarschijnlijk lager. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen met verliezen openen in navolging van de negatieve stemming in Azië en New York. Beleggers blijven terughoudend in afwachting van meer macro-economische publicaties.

,,De AEX begint 1,5 punt lager. Wall Street ging gisteren omlaag en Azië staat ook in het rood. In Japan kwam er weinig nieuws uit de toespraak van premier Abe en zakt de Nikkei weer weg. In Europa gaat de aandacht uit naar de inkoopmanagersindexen van de dienstensectoren, die vandaag naar buiten komen. Daarna verschuift de aandacht weer naar de VS, waar later op de dag het ADP-banenrapport zal verschijnen'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Supermarktbedrijf Ahold en uitgeefconcern Wolters Kluwer zullen mogelijk bewegen op advieswijzigingen. SNS Securities schroefde het advies voor Ahold terug en ING verlaagde het beleggingsadvies voor Wolters Kluwer.

Nikkei

De beurzen in het Verre Oosten gingen woensdag omlaag. De Nikkei in Tokio moest woensdag een eerdere winst weer inleveren tijdens een zeer wisselvallige handelssessie en eindigde uiteindelijk 3,8 procent lager. De nieuwe economische plannen van de Japanse premier Shinzo Abe konden beleggers niet inspireren en zorgden opnieuw voor een verkoopgolf op de Japanse beurs.

De Amerikaanse aandelenmarkten deden dinsdag een stap omlaag. Beleggers zijn er toch niet zo zeker meer van dat de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, zijn op stimulering van de economie gerichte beleid zal handhaven.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex daalde 0,5 procent tot 15.177,54 punten. De breder samengestelde S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq zakten 0,6 procent tot respectievelijk 1631,38 en 3445,26 punten.

De Europese aandelenmarkten krabbelden dinsdag iets op na de verliezen van de afgelopen 2 handelsdagen. Uiteindelijk kreeg bezorgdheid over de economie echter weer de overhand en leverden de belangrijkste graadmeters de winsten grotendeels in.

Slot AEX

De AEX-index in Amsterdam werd gedrukt door een fikse koersdaling van supermarktconcern Ahold en sloot 0,2 procent lager op 360,42 punten. De MidKap won 0,4 procent en eindigde op 537,65 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs stegen 0,1 procent, die in Londen 0,5 procent.

De euro was woensdag voor aanvang van de beurshandel 1,3090 dollar waard, tegen 1,3070 dollar bij sluiting van de Europese markten op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 93,65 dollar per vat. Brentolie steeg 0,1 procent tot 103,30 dollar.

Gerelateerde artikelen