ANP30 mei '13 15:07Aangepast op 30 mei '13 15:33

Minder omzet uit sms en mobiel dataverkeer

HOUTEN (AFN) - Aanbieders van mobiele telefonie in Nederland hebben in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst de omzet uit sms- en dataverkeer op jaarbasis licht zien dalen. Dat blijkt uit cijfers die marktonderzoeker Telecompaper donderdag heeft gepubliceerd.

Tot dusver compenseerden stijgende inkomsten uit sms en data deels de afkalvende omzet uit spraak. Dat was in het eerste kwartaal niet meer het geval. Wel nam het aandeel van sms en data in de totale omzet nog altijd toe, tot 39,8 procent. Dat was een jaar eerder nog 38,4 procent.

De mobiele providers behaalden in het eerste kwartaal een gezamenlijke omzet van 1,37 miljard euro. Dat is een daling van 5,4 procent op jaarbasis, en van 3 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2012.

Krimp

Voor heel 2013 verwacht Telecompaper een krimp van de mobiele markt met 3 à 4 procent tot circa 5,6 miljard euro. In de jaren daarna volgt volgens de marktonderzoeker een verdere afname tot circa 5,4 miljard euro in 2017.

Naar omzet gemeten hebben KPN en Vodafone hun marktaandeel in het eerste kwartaal vergroot ten koste van nummer drie T-Mobile. In klantenaantallen gemeten zijn er nauwelijks verschuivingen. KPN blijft marktleider met 45 procent van de abonnees. Vodafone heeft 30 procent, T-Mobile een kwart.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen