ANP13 jun '13 17:16

Actie tegen verboden bestrijdingsmiddelen

DEN HAAG (ANP) - Bij een bedrijf in het zuiden van het land zijn invallen geweest waarbij speurders op zoek waren naar illegale bestrijdingsmiddelen voor gewassen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft woensdag twee locaties van het bedrijf doorzocht, woensdag en donderdag zijn monsters genomen van partijen gewasbechermingsmiddelen die vermoedelijk verboden zijn.

Dat meldde het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM), dat de leiding heeft over het onderzoek. Het bedrijf wordt ervan verdacht illegale stoffen op grote schaal uit China te importeren, om die vervolgens in Europa te verkopen. Bij de huiszoekingen heeft de NVWA administratie en bestrijdingsmiddelen in beslag genomen. Het was deze week de tweede actie in dit onderzoek.

In Nederland mag alleen gehandeld worden in gewasbeschermingsmiddelen die zijn toegelaten door het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen & Biociden. Stoffen die daar niet op staan, kunnen schadelijk zijn voor mens en milieu. Als ze eenmaal in de grond en het water zitten, kunnen ze slecht zijn voor het ecosysteem. Bovendien is het heel duur voor waterschappen om het gif uit het oppervlaktewater te verwijderen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen