ANP8 aug '13 09:15Aangepast op 8 aug '13 09:40

AEX opent in de plus

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag in de plus geopend.

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag in de plus geopend. De stemming werd gesteund door beter dan verwachte Chinese handelscijfers. Ook de andere Europese aandelenmarkten begonnen duidelijk hoger in navolging van de koerswinsten in Azië, maar zagen hun winsten snel afnemen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 370,22 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 543,91 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs noteerden vlak tot licht lager.

Uit cijfers van de Chinese douane bleek dat de export van China in juli sterker is gegroeid dan verwacht. Ook de invoer was veel sterker dan voorzien. Economen zien dat als een signaal dat de op een na grootste economie van de wereld stabiliseert.

Grootste stijger

SBM Offshore was de grootste stijger in de AEX met een winst van ruim 6 procent. De maritiem dienstverlener aan de olie- en gassector verhoogde woensdag nabeurs de omzetverwachting voor 2013. SBM verwacht nu een jaaromzet te behalen van 4,3 miljard dollar (3,2 miljard euro), terwijl eerder werd gerekend op 4 miljard dollar.

Vastgoedbedrijf Corio stond onderaan in de AEX met een min van 4,5 procent na tegenvallende halfjaarcijfers. Aegon leverde 1,3 procent in na publicatie van de kwartaalcijfers. De verzekeraar zag de nettowinst in het tweede kwartaal met 2 procent dalen tot 243 miljoen euro. De winstdaling kwam vooral door een verlies op constructies die beleggingsrisico's moeten afdekken.

Delhaize

In Brussel steeg Delhaize meer dan 7 procent. De Belgische supermarktgroep heeft in het tweede kwartaal zowel de winst als omzet weten te verhogen. KBC kreeg er bijna 5 procent bij nadat bleek dat de Belgische bank in de eerste helft van het jaar weer met winst heeft gedraaid.

Commerzbank, de op een na grootste bank van Duitsland, zag zijn nettowinst vorig kwartaal kwartaal bijna geheel verdampen door voorzieningen op slechte leningen. Het aandeel steeg desondanks in Franfurt ruim 5 procent.

Nestlé

In Zürich zakte Nestlé 1,5 procent. De grootste levensmiddelenproducent ter wereld heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de omzet en winst zien stijgen. De autonome omzetgroei kwam echter uit op het laagste niveau in vier jaar. Adecco klom daarentegen 3,7 procent. De grootste uitzender van de wereld liet bij de kwartaalcijfers weten dat de arbeidsmarkt in Europa tekenen van stabilisatie toont.

De euro was 1,3357 dollar waard, tegen 1,3325 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 104,64 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder, op 107,53 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen